Stukje quiche met prei champignons lenteui tomaatjes

Recept: quiche met spekreepjes, prei en kastanjechampignons

Een quiche is handig om overgebleven groentes in te verwerken. Zoals nu van de macaroni met geroosterde tomaatjes van laatst. Oh ja, en het is natuurlijk gewoon lekker!

Quiche (hartige taart) met spekreepjes, prei, cherrytomaatjes en kastanjechampignons

Voor ca. 3 personen (als avondmaaltijd)

Ingrediënten voor de bodem

  • 140 gram bloem
  • 70 gram boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel koud water (of meer)
  • 1 theelepel zout

Ingrediënten voor de vulling

  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 halve prei of 1 kleine prei
  • ca. 4 lente-uitjes
  • 200 gram kastanjechampignons
  • ca. 125 gram speekreepjes
  • cherrytomaatjes naar wens (stuk of 8)
  • 3 eieren
  • 300 ml melk of room
  • ca. 50 gram geraspte kaas (meer of minder naar wens)
  • peper
  • zout
  • 1/2 eetlepel bonenkruid
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes

Bereidingswijze

De bodem

Zorg ervoor dat je de boter in kleine blokjes hebt gesneden en dat deze ijskoud is. Zeef de bloem en kluts het ei. Vermeng de bloem met het zout en voeg de boter in blokjes toe aan de bloem. Meng (knijp) de boter met je vingertoppen door de bloem, zodat er als het ware kruimels ontstaan. Meng vervolgens het ei door het bloem-botermengel en voeg het water toe. Kneed je deeg tot een soepel deeg. Voeg indien nodig nog wat extra water toe. Kneed niet te lang, want dan wordt het deeg te warm. Hoe kouder je het kunt houden, hoe beter. Leg minimaal 30 minuten in de koelkast.

Groentes voor quiche met prei champignons lenteui tomaatjes

De vulling

Was en snijd de prei in reepjes. Pel en snipper de knoflook. Maak de kastanjechampignons zandvrij en snijd ze in plakjes of kleine blokjes. Snijd de lente-ui in ringetjes. Was de cherrytomaatjes en snijd ze doormidden.

Bak de spekreepjes in een droge koekenpan gaar. Verhit de olie intussen in een andere pan en fruit de knoflook. Voeg vervolgens de prei en champignons toe en bak in zo’n 10 minuten gaar. Voeg de laatste 5 minuten van de baktijd de lente-ui toe. Roer tijdens het bakken geregeld door (laat het niet aanbakken).

Klop de 3 eieren in een grote kom en klop er vervolgens de melk of room doorheen. Voeg de geraspte kaas, bonenkruid, tijm, verse peper en wat zout eraan toe en mix alles nog eens goed door elkaar.

Kruiden voor quiche met prei, kastanjechampignons, lente-ui en tomaatjes

De taart samenstellen

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht). Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit. Leg het in een ingevette taartvorm en breng je deeg in de juiste vorm en dikte. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Doe nu de spekreepjes en de gebakken groentes in de deegvorm. Giet het eimengsel erover heen en steek de tomaatjes in het mengsel. Zet in de voorverwarmde oven en bak in ca. 35-40 minuten bruin.

Quiche met prei, kastanjechampignons ,lenteui en tomaatjes

Opmerkingen recept

Je kunt i.p.v. deze bodem ook bladerdeeg gebruiken (of een kant-en-klare bodem uit de supermarkt). Ook bestaan er talloze andere bodems, zoals van aardappel (nog niet gemaakt). Zelf ben ik wel gek op dit zanddeeg en maak het altijd als ik hartige taart bereid. Net waar je tijd voor hebt of lekker vindt!




Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Quiche met spekreepjes, prei, cherrytomaatjes en kastanjechampignons
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *