Koken

Pannen in de keukenKoken is in dit verband letterlijk een bereidingstechniek, waarbij men voedsel in kokend water geheel of gedeeltelijk gaar maakt. Hierbij wordt een gesloten pan gebruikt. Als er dus in recepten 'koken' staat, wordt er nornaal gesproken deze techiek bedoeld (garen in kokend water met deksel op de pan) tenzij anders vermeld. De hoeveelheid water is afhankelijk van het te bereiden voedingsmiddel. Zo worden groentes en aardappelen in zo weinig mogelijk water gekookt om de smaak en voedingsstoffen te behouden. Deegwaren worden daarentegen vaak in een ruime hoeveelheid water gekookt.

Koken hoeft niet altijd in water te gebeuren. In plaats van water kan voor koken ook andere vloeistoffen worden gebruikt, zoals bouillon, melk en wijn.

Het woord koken wordt ook vaak in het algemeen gebruikt als term voor het bereiden van een maaltijd, op wat voor bereidingswijze dan ook. Het is dus niet alleen een specifieke bereidingstechniek, maar ook een absolute (algemene) term. "Gisteravond heb ik toch zó lekker gekookt!"

Koken scheikundig gezien

Het kookpunt is de temperatuur waarbij de dampdruk van de vloeistof hetzelfde is als de atmosferische druk. Een wat minder zuivere omschrijving is dat het kookpunt de maximale temperatuur is, waarbij vloeistof vloeistof blijft. Wanneer je energie toevoegt, vindt de overgang van de vloeistoffase naar de gasfase plaats. De temperatuur blijft op het kookpunt, indien je de vloeistof blijft verhitten en uiteindelijk zal alle vloeistof verdampen. Als je bellen in de vloeistof ziet onststaan die naar boven borrelen heet dit koken.

Culinaire info » Kooktermen » Koken

Deel deze pagina: