Stomen

Garen in de damp van kokend water

Stomen van kreeftenBij de kooktechniek stomen maak je het product gaar in de damp van kokend water. Het voedsel komt dus niet in contact met het water. Hierdoor blijven de smaakstoven beter bewaard dan bij koken. Het garen duurt natuurlijk wel langer dan bij koken.

Hoe kun je voedsel het beste stomen

Een speciale stoompan werkt het beste bij het stomen. Een stoompan is een ruime pan, waarin een andere pan past met een gaatjesbodem. Tijdens deze kooktechniek wordt alles goed afgesloten met een deksel, zodat de stoom niet kan ontsnappen. Als je niet de beschikking hebt over een stoompan, kun je ook een zeef of een vergiet gebruiken en deze in een pan hangen. Let wel op dat de zeef die je gebruikt hittebestendig is. Vele producten zijn geschikt om te stomen, denk aan aardappels, groenten, rijst, maar ook vlees. Stoom je aardappels eens en je zult zien dat de smaak beter behouden blijft!

Culinaire info » Kooktermen » Stomen

Deel deze pagina: