Ragoût, ragout

"Een kroket is gevuld met een vleesragoût". "Een ragoût van gehakt en linzen". Je komt deze term waarschijnlijk regelmatig tegen, maar wat is het nu precies?

Wat is (een) ragout?

De definitie van ragout is een mengsel van bijvoorbeeld stukjes vlees, kip, vis en/of groente in een dikke (vaak gebonden) saus.

Soorten ragouts

Ragout van gehakt en pompoen
Ragout van gehakt en pompoen, gecombineerd met pasta en boerenkool.

Je hebt verschillende 'standaard' soorten, zoals:

  • Kippenragout wat traditioneel met een pasteitje wordt gegeten
  • Runderragout wat vaak in een kroket of bitterbal zit
  • Champignonragout

Er zijn natuurlijk talloze andere ragouts te bedenken en te maken. Zo heb ik een keertje een variant gemaakt van gehakt met pompoen(puree).

De naam

'Ragoût' is oud-Nederlands en ragout is de huidige schrijfwijze. Het komt oorspronkelijk uit het Frans en is afgeleid van het (oude) woord ragoûter, wat Remettre en appétit, redonner du goût betekent, oftewel: de eetlust herstellen, smaak geven.




Culinaire info » Kooktermen » Ragout

Deel deze pagina: