Verschil kruiden en specerijen

De begrippen kruiden en specerijen worden vaak samen in een zin genoemd en door elkaar gebruikt. Wat de een een specerij noemt, noemt de ander weleens een kruid, of andersom. Over het verschil tussen beide vind je verschillende definities, hoewel de meeste wel overeenkomsten hebben.

Verschil kruiden en specerijen door klimaat en smaak

Wikipedia is vrij duidelijk in het onderscheid, zoals je kunt lezen in het artikel over specerijen. Het belangrijkste onderscheid dat we het vaakst tegenkomen is het klimaat. Specerijen komen voornamelijk uit een tropisch/subtropisch klimaat en kruiden over het algemeen uit een gematigd klimaat.

Andere informatiebronnen wijken daar enigszins van af en kijken ook naar het verschil in smaak. Soms geeft men aan dat specerijen ook vaak pittiger en/of scherper van smaak zijn, maar daar kun je over twisten.

Specerij: Gedroogde vorm

harde_delen_kruiden_01Specerijen kun je in Nederland vaak alleen in gedroogde vorm krijgen, dus men associeert gedroogde kruiden ook snel met specerijen. Wanneer je de bladeren van de plant koriander gebruikt, noem je dat waarschijnlijk ‘kruid’. Korianderzaadjes worden ook veel in de keuken gebruikt, vaak in gedroogde vorm en noem je dan waarschijnlijk een ‘specerij’.

Houtachtig, niet-houtachtig

Kruiden zijn in het keukengebruik meestal (delen van) niet-houtachtige planten, en specerijen kunnen ook van houtachtige planten komen (maar ook van niet-houtachtige planten). Meer hierover lees je bij de definitie van een kruid op de pagina kruiden.

Aangezien we op deze site kijken naar de eigenschappen van een plant, maken we niet ook nog een duidelijke onderverdeling tussen beide begrippen.

Deel deze pagina: