Het kruid zwarte komijn, nigella, nigelle

Nigella (zwarte komijn) wordt weleens aangezien voor wild uienzaad. De naam zwarte komijn is voor onderstaande soort (Nigella sativa) eigenlijk ook niet terecht. Op deze pagina lees je daar meer over, naast de smaak en de eigenschappen.

Eigenschappen nigella (zwarte komijn)

Kenmerken

Zwarte komijn

  • Familie: Ranunculaceae
  • Soort: Nigella sativa
  • Biotoop: braakland; Zuid-West Azië, Middellandse Zeegebied.
  • Afkomstig uit: India
  • Hoogte: tot 30 cm

De soort Nigella sativa heet zwarte komijn of nigella in het Nederlands. Deze eenjarige plant heeft veerachtig blad. De bloemen van zwarte komijn zijn blauwgrijs en de plant heeft zwarte zaden die naar aardbeien geuren.

De soort Nigella damascena heet wel juffertje-in-het-groen. Deze heeft hemelsblauwe bloemen met kantachtige schutblaadjes (de rechterplant op de afbeelding).

Naam in verschillende talen

  • Engels: charmushka/kalonji
  • Duits: Schwarzkümmel
  • Frans: cheveux de venue
  • Spaans: neguilla
  • Indiaans: nigella (ook Italiaans), kalinji

Gebruik zwarte komijn, nigella

Nigella (of nigelle) wordt ook wel eens (ten onrechte) wild uienzaad genoemd. De naam zwarte komijn is eigenlijk ook niet terecht, aangezien echte zwarte komijn de soort Bunium persicum betreft. Deze echte zwarte komijn uit o.a. Pakistan en Afghanistan is zeer sterk van smaak en wordt in ons land nauwelijks gebruikt vanwege de voor ons onaangename geur en smaak. De verwarring tussen de verschillende kruiden is dus nogal groot, want het is niet altijd duidelijk waar je mee te maken hebt als men spreekt over zwarte komijn. Als we op deze site spreken over zwarte komijn, doelen we op de soort Nigella sativa. Het kruid is te koop in de Indiase toko. Overigens moet je dit kruid niet verwarren met “gewone” komijn, de soort Cuminum cyminum.

Smaak en toepassing

De gedroogde nigella zaden hebben een scherpe nootmuskaatachtige smaak. Het kruid wordt vooral in recepten uit India, Egypte, Griekenland en Turkije gebruikt. De zwarte komijnzaden worden zowel vers als droog geroosterd in gerechten toegepast. Nigelle geeft smaak aan groentegerechten, lamsvlees en curries in de Indiase keuken. Het is onderdeel van verschillende (Indiase) kruidenmengsels.

Nigella vermindert winderigheid, bevordert transpireren en stimuleert de borstvoeding.

Recepten met nigella

Nog geen recepten beschikbaar.