Strict Standards: Redefining already defined constructor for class tx_realurl in /home/overkruiden.nl/public_html/typo3conf/ext/realurl/class.tx_realurl.php on line 182

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/overkruiden.nl/public_html/t3lib/class.t3lib_div.php on line 4109
Nootmuskaat: gebruik en toepassing als kruid (specerij).

De website waar je alles over kruiden vindt - net even anders...!

Het kruid, de specerij nootmuskaat

Wist je dat de inname van grote hoeveelheden nootmuskaat giftig is? Het kan geen kwaad om nootmuskaat in je gerechten te doen, maar waar past het nou eigenlijk goed bij? Hieronder vind je meer informatie over deze specerij.

Eigenschappen en gebruik nootmuskaat, foelie

Kenmerken

nootmuskaat noot

  • Familie: Myristicacaeae
  • Soort: Myristica fragrans
  • Biotoop: Biotoop: vochtige tropische kustgebieden; Molukken.
  • Hoogte: tot 10 m

Een bossige, groenblijvende boom met geurende bladeren en zeer kleine lichtgele bloemen.

Gebruik en toepassing nootmuskaat

In de vruchten zit het zaad - muskaatnoot - en de rode, lintachtige zaadrok - de foelie. De specerijen worden in veel landen in zowel zoete als hartige gerechten gebruikt. In de (traditionele) Nederlandse keuken wordt het gestrooid over gekookte groentes, zoals sperciebonen en bloemkool. Daarnaast gebruikt men het in aardappelpuree en kaassaus. Waar je het misschien niet direct in verwacht zijn de "zoete gerechten", zoals koek en gebak. Een voorbeeld is speculaas, waar o.a. nootmuskaat en kaneel een onderdeel zijn van de speculaaskruiden. In de Oosterse keuken past men het toe in groentecurries en rijstgerechten.

Nootmuskaat meekoken? Toepassing foelie

Nootmuskaat is erg overheersend en kookt men niet mee in gerechten. Foelie is wat zachter en fijner van smaak. In de Nederlandse keuken voegt men gedroogde stukjes foelie toe in bouillon, soepen, rundvlees en marinades. De gemalen foelie bij gekookte vis, vleesgerechten, groente, aardappelpuree, minestronesoep en gebak.

Cosmetische en medische eigenschappen nootmuskaat

Het zou zo zijn dat nootmuskaat een middel is om de geslachtdrift te stimuleren. Hier is de werking overigens niet van bewezen. Het versterkt de bedwelmende en slaapverwekkende werking van alcoholische dranken. Buitensporig gebruik van nootmuskaat is gevaarlijk, door de aanwezigheid van het hallucinogene myristicine. Let dus op: grote doses zijn giftig! Inname door volwassenen van ca. 5 gram of meer leidt al tot diverse lichamelijke klachten, zoals overgeven, buikpijn en bewustzijnstoornissen. Nootmuskaat wordt voorgeschreven bij winderigheid en misselijkheid. Men voegt de etherische olie toe aan parfum, zeep, haarolie, tabak en ontsmettingsmiddelen. De buitenkant van de vrucht wordt gefermenteerd tot alcoholische drank.

Naar boven