Het kruid, de specerij steranijs

Steranijs is een bekend kruid in de Aziatische keuken. De vorm van de vruchten is opvallend en – de naam zegt het al – stervormig. Op deze pagina vind je meer informatie over deze specerij.

Eigenschappen steranijs

Steranijs

  • Familie: Illiciaceae
  • Soort: Illicium verum
  • Biotoop: kalkvrije grond, gematigde tropen; China, Vietnam
  • Hoogte: tot 18 m

Steranijs is een kleine, groenblijvende boom. Alle delen zijn aromatisch:

  • Gladde, grijswitte schors;
  • Smalle tot eliptische, glanzend groene bladeren;
  • Alleenstaande gele bloemen;
  • Glanzend bruine zaden.

Gebruik en toepassing steranijs

De vruchten en zaden worden als specerij in de Aziatische keuken gebruikt. Het is een bestanddeel van het Chinese vijfkruidenpoeder: kaneel, steranijs, peper, venkel en kruidnagel. De plant anijs moet je niet met deze boom verwarren. De smaak van steranijs is wel anijs, dropachtig.

Het kruid steranijs wordt vooral in de Indonesische keuken gebruikt in dranken, thee, sauzen en marinades.

De vruchten en bladeren geven etherische olie die als vervanger voor anijssmaak kan dienen of medicinaal gebruikt wordt om de eetlust en spijsvertering te bevorderen en tegen borstklachten, reuma en winderigheid. De olie wordt gebruikt in zeep, haarolie en oosterse parfum. De Japanse versie Illicium anisatum geurt naar kardemom en heeft giftige vruchten. De bloemen van deze versie hebben geen geur en de bladeren zijn giftig.

Recepten

Nog geen recepten beschikbaar.




Deel deze pagina: