Strict Standards: Redefining already defined constructor for class tx_realurl in /home/overkruiden.nl/public_html/typo3conf/ext/realurl/class.tx_realurl.php on line 182

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/overkruiden.nl/public_html/t3lib/class.t3lib_div.php on line 4109
Basilicum: gebruik en toepassing als kruid in en buiten de keuken.

De website waar je alles over kruiden vindt - net even anders...!

Het kruid basilicum

Basilicum is een bekende smaakmaker in de Mediterrane keuken. Bij welke gerechten past het kruid en welke eigenschappen heeft basilicum? Hieronder vind je meer informatie over dit populaire kruid.

Eigenschappen en gebruik basilicum

Kenmerken

basilicum

  • Familie: Labiatae
  • Soort: Ocimum basilicum
  • Biotoop: goed doorlatende grond, zon; tropisch Azië.
  • Hoogte: tot 60 cm

Basilicum heeft rimpelig blad, langstelig, eivormig en naar een spitse punt toelopend. De getande bladeren ruiken pittig (naar kruidnagel). De plant is eenjarig (ook wel kortlevend vaste plant) en heeft vierkante stengels.

Basilicum bloeit in de nazomer met kleine witte bloempjes.

Er bestaan vele variëteiten van basilicum, zoals: citroenbasilicum (Ociumum basilicum var. citrodorium), rode basilicum (Ociumum basilicum 'purpereum') en Ocimim basilicum var. minimum, met hele kleine blaadjes.

Naam in verschillende talen:

  • Engels: basil
  • Duits: Basilienkraut
  • Frans: basilic
  • Italiaans: basilico
  • Spaans: albahaca

Naar boven

Gebruik en toepassing van basilicum

De smaak van basilicum lijkt enigszins op peper, is sterk en overheersend. Basilicum past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Verder is basilicum onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.

De bladeren van citroenbasilicum passen goed in sauzen en bij kip. De variëteit Ocimim basilicum var. Crispum heeft erg grote bladeren, die een zeer sterke geur hebben en daarbij goed passen bij knoflook, tomaten, pepers, vis, eieren en kip.

De etherische olie en andere toepassingen van basilicum

De etherische olie van basilicum wordt op vele manieren gebruikt. Basilicumolie geeft smaak aan likeuren. Het schijnt de geest te verfrissen wanneer men de olie inhaleert. De olie wordt ook gebruikt in zeep en parfums. Van de bladeren maakt men wijn, die als een tonicum en afrodisiacum gezien wordt, aangezien het de bijnierschors stimuleert. De bladeren verdrijven muggen en vliegen. Bovendien is een aftreksel bacteriedodend en bevordert het de spijsvertering.

Naar boven