Strict Standards: Redefining already defined constructor for class tx_realurl in /home/overkruiden.nl/public_html/typo3conf/ext/realurl/class.tx_realurl.php on line 182

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/overkruiden.nl/public_html/t3lib/class.t3lib_div.php on line 4109
Fenegriek: gebruik en toepassing als kruid in en buiten de keuken.

De website waar je alles over kruiden vindt - net even anders...!

Het kruid fenegriek

Fenegriek is een kruid dat gebruikt wordt in de Indiase keuken. Wist je dat je van de zaden van fenegriek ook thee kunt zetten? Op deze pagina vind je meer informatie over de eigenschappen en het gebruik van dit kruid.

Eigenschappen en gebruik fenegriek

Kenmerken

Fenegriek

  • Familie: Leguminosae
  • Soort: Trigonella foenum-graecum
  • Biotoop: droog grasland, hellingen, Zuid-Europa, Azië.
  • Hoogte: tot 60 cm

De blaadjes van fenegriek groeien in drietallen, zijn eivormig en ruiken in gedroogde vorm naar pas gemaaid gras. De plant heeft geelwittige bloemen en sterk geurende zaden.

Naam in verschillende talen:

  • Engels: fenugreek
  • Duits: Bockshornklee
  • Frans: fenugriek
  • Italiaans: fieno greco
  • Spaans: alholva

Naar boven

Gebruik en toepassing van fenegriek

Verse blaadjes van fenegriek worden in de Indiase keuken gebruikt in o.a. groente- en viscurries. De smaak van vers fenegriekblad is scherp, ietwat bitter. De blaadjes van zaadspruiten zijn ijzerhoudend en worden wel vers in salades gedaan.

Fenegriek zaad in de keuken

Ook het zaad van fenegriek is geliefd in de Indiase keuken. Het is verkrijgbaar als hele zaden en in poedervorm (gemalen zaden). De poedervorm heeft een bittere smaak. Bovendien hebben de hele zaden een mosterdachtige nasmaak. Fenegriekzaad wordt net als het blad in curries gedaan, maar ook in chutney's. In de Europese keuken dient gemalen fenegriekzaad ook als vervanger van mosterzaad in mayonaise. Van fenegriekzaad zet men thee. Fenegriekthee verlicht spijsverteringsproblemen, menstruatiepijn, is koortsverlagend en is een opwekkend tonicum. Verder gebruikt men het in een kompres tegen huidinfecties. Het zaad bevat vitamines, ijzer en mineralen.

Fenegriek gebruik buiten de keuken

De zaden bevatten naast vitamines e.d. voorhormonen die borstvoeding bevorderen, orale anticonceptiemiddelen leveren, als stimulerend middel voor de baarmoeder en als afrodisiacum werken. Fenegriek zou het cholesterolgehalte en het urinesuiker bij diabetes (op latere leeftijd) verlagen.

Geweekte zaden worden met olie verpoederd om lippenbalsem te verkrijgen (tevens een massagemiddel voor de hoofdhuid). Uit de geweekte zaden maakt men een huidverzachtende lotion.

Recepten met fenegriek

(Nog) geen verdere recepten beschikbaar.

Naar boven