Het kruid echte karwij en ajowan

Het kauwen op karwijzaden zorgt voor een zoetere adem. Natuurlijk kan het kruid echte karwij of ajowan ook op vele manieren in de keuken gebruikt worden. Lees hieronder verder over de eigenschappen, de toepassing en het gebruik van deze soorten kruiden.

Eigenschappen echte karwij en ajowan

Kenmerken

Karwij en ajowan

  • Familie: Umbelliferae
  • Soort: Carum carvi
  • Biotoop: braakland, weilanden; Europa, West-Azië
  • Hoogte: tot 60 cm

Echte karwij is tweejarig. Carum ajowan is een eenjarige plant. De plant heeft veerachtige bladeren, bloemschermen met kleine bloempjes. De zaaddoosjes bevatten elk twee smalle, gebogen zaden.

Gebruik en toepassing ajowan en karwij

De bladeren van karwij geuren sterk en zijn wat milder van smaak dan de zaden. De zaden zijn in Middden-Europa zeer geliefd. De smaak van karwij is zoetig, anijsachtig en wordt weleens verward met komijn.

Karwijzaden: gebruik in de keuken

De zaden zijn smaakmakers in veel verschillende gerechten. Zo versterkt het de smaak van zuurkool, varkensvlees, goulash, kaas en zure inmaak. In de Turkse keuken worden karwijzaden ook in brood gebruikt. In de Nederlandse en Duitse keuken ook wel in groentes, soepen, sauzen, zuivel, vleesgerechten en gebak. Karwij is vaak standaard onderdeel van het kruidenmengsel kerrie.

Men eet de zaden ook wel rauw (of gekonfijt) als snoepje na een sterk gekruide maaltijd. De zaden bevorderen de spijsvertering en verlichten winderigheid. Bovendien zorgt het voor een zoetere adem. Daarnaast hebben ze een ontsmettende eigenschap. De olie van de zaden, karwijolie, wordt toegevoegd aan inmaak, gin en de likeur Kuemmel. In de cosmetica vind je de olie terug in mondwaters, aftershave en zeep.

Gebruik bladeren en de wortel

Niet alleen de zaden van de plant worden gebruikt, maar ook de bladeren en de wortel. Men hakt de bladeren door soepen en salades en kookt de wortel als groente.

De smaak en het gebruik van ajowan

Ajowan (Carum Ajowan) heeft pikante (hete) zaden en lijkt qua smaak enigszins op tijm. Deze specerij is afkomstig uit India en wordt daar onder meer gebruikt als smaakmaker in gefrituurde snacks en vegetarische groentecurries. Daarnaast voegt men ajowan ook wel (spaarzaam) toe aan brood, gebak en peulvruchten.

Recepten met echte karwij | ajowan

Indiase gekruide kip met crème fraîche.

Deel deze pagina: