Strict Standards: Redefining already defined constructor for class tx_realurl in /home/overkruiden.nl/public_html/typo3conf/ext/realurl/class.tx_realurl.php on line 182

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/overkruiden.nl/public_html/t3lib/class.t3lib_div.php on line 4109
Komijn: gebruik en toepassing als kruid in en buiten de keuken.

De website waar je alles over kruiden vindt - net even anders...!

Het kruid komijn | djinten

Komijn zit natuurlijk in komijnekaas. Maar waar kun je het zoal voor gebruiken in de keuken? Lees hier meer over het kruid komijn, zoals de eigenschappen en de (culinaire) toepassing ervan.

Eigenschappen en gebruik komijn (djinten)

Kenmerken

komijn djinten

  • Familie: Umbelliferae
  • Soort: Cuminum cyminum
  • Biotoop: zon, lichte doorlatende grond; Noord-Afrika, Zuid-West Afrika.
  • Hoogte: tot 30 cm

De bladeren van komijn zijn geveerd, draadvormig. De plant is eenjarig, heeft 's zomers bloemschermen van kleine witte of roze bloemen. Komijn zaden zijn net als de bladeren geurig en hebben harde haartjes. Komijnzaad is eirond en geribbeld, de zaadjes hebben verschillende kleuren, van groenig tot grijsbruin.

Naam in verschillende talen:

  • Engels: cummin
  • Duits: Kreuzkümmel
  • Frans: (semence de) cumin
  • Indonesisch: djinten
  • Spaans: comino

Naar boven

Gebruik en toepassing van komijn

Komijn is in Nederland o.a. verkrijgbaar in de vorm van gedroogde zaadjes, maar ook in de vorm van poeder, dat bestaat uit gemalen komijn zaadjes. (Gemalen) komijnzaad smaakt niet scherp (niet pittig) in tegenstelling tot karwijzaden, waar het nog weleens mee verward wordt. Er zijn veel overeenkomsten, maar karwijzaad is pittiger van smaak en moet daarom wat gedoseerder gebruikt worden (ongeveer de helft van de hoeveelheid te gebruiken komijn). Karwijzaad is iets krom, terwijl komijnzaad recht is. Karwijzaad heeft een frisse geur. Zwarte komijn lijkt overigens meer op karwijzaad, maar lijkt qua smaak niet zo sterk op komijn.

Culinair gebruik komijnzaad

Het zaad is onderdeel van veel pittige mengsels, zoals Indiase kerriepoeder, Thaise rode kerriepasta en cajunkruiden. Komijnzaad (of poeder) kom je tegen in de Indiase keuken in kaasgerechten, sauzen, curries, vleesgerechten in chutneys. In de Indonesische keuken wordt komijn in rijsttafelgerechten en sauzen gebruikt. In de Nederlandse keuken zie je de zaden in zuurkool en kaas: komijnekaas. In de Turkse keuken ook wel in vleesgerechten en bij het paneren van vis. In Europa gebruikt men komijn bij zure inmaak, likeur en kruidenbitter.

Werking komijnzaad, tegen cellulites

Het zaad bevordert de spijsvertering, verlicht koliek en diarree en heeft opwekkende en stimulerende eigenschappen. De etherische olie is een goede massageolie tegen cellulites.

Naar boven