Gedroogde dillezaadjes

Het kruid dille

Dille is een heerlijk fris kruid in sauzen. Natuurlijk kun je het in nog meer gerechten gebruiken en heeft het kruid bepaalde eigenschappen. Nieuwsgierig welke? Lees er hier meer over.

Eigenschappen dille

Kenmerken

Dille een-en-tweejarige

  • Familie: Umbelliferae
  • Soort: Anethum graveolens
  • Biotoop: vruchtbare, doorlatende grond; Zuid-Europa tot India.
  • Afkomstig uit: Griekenland
  • Hoogte: tot 60 cm

Dille is eenjarig, heeft blauwgroen, draadvormig blad. In de zomer vormt de plant (gele) bloemschermen. De bloempjes worden uiteindelijk hoofdjes met ovale zaden.

Anethum sowa heet ook wel Indiase of Japanse dille.

Naam in verschillende talen

  • Engels: dill
  • Duits: Dill
  • Frans: aneth
  • Italiaans: aneto
  • Spaans: eneldo

Gebruik en toepassing van dille

De smaak van dille is fris maar overheersend. Gedroogde dille is vaak minder lekker, daar zit gauw een bijsmaakje aan. Dillezaad is zacht, zoet en kruidig en doseer je met mate. De fijnste smaak zit in de verse, onrijpe, groene zaadhoofden. Deze hoofdjes geven smaak aan dille-inmaak, azijn, Gravad Lax en aardappelsalade.

In de keuken

Onrijpe schermen en bladeren zijn smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. De zaden zijn mineraalrijk en geschikt voor een zoutarm dieet. Deze zaden worden vooral in Scandinavië en Oost-Europa (pittige en zoete gerechten) gebruikt. In de Nederlandse keuken worden ze gebruikt in groentes, soepen, salades, sauzen en gestoofde vis.

Buiten de keuken

De zaden bevorderen de spijsvertering. Een aftreksel ervan vermindert de hik, buikpijn, slapeloosheid en winderigheid. De gedistilleerde olie van de bladeren geeft smaak aan dranken en voedsel.

Recepten met dille

Bekijk alle recepten met dille.




Deel deze pagina: