Het kruid kervel, echte kervel

Kervel heeft een lichte anijssmaak. Het kruid kan goed gecombineerd worden met andere kruiden. Doe hier inspiratie op voor het gebruik van echte kervel in je gerechten en lees meer over de eigenschappen van dit kruid.

Eigenschappen kervel

Kenmerken

Echte kervel

  • Familie: Umbelliferae
  • Soort: Anthriscus cereifolium
  • Afkomstig uit: Frankrijk
  • Biotoop: goed doorlatende grond; Europa, West-Azië
  • Hoogte: tot 60 cm

Echte kervel is eenjarig, heeft vertakte holle stengels met kantachtig, heldergroen blad.

Heeft schermen met kleine witte bloemen.

Naam in verschillende talen

  • Engels: chervil
  • Duits: Kerbel
  • Frans: cerfeuil
  • Italiaans: cerfoglio
  • Spaans: cerefolio

Gebruik en toepassing van kervel

Echte kervel heeft een lichte frisse anijssmaak. Het kruid kan goed met andere kruiden gemengd worden en is onderdeel van ‘fines herbes’ uit Frankrijk. Het blad van kervel wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Het moet pas tegen het einde van de kooktijd worden toegevoegd en zeer kort worden meegekookt om de smaak tot zijn recht te laten komen en te behouden.

Verse kervelbladeren passen goed in vele fijne gerechten, zoals (groene) salades, soepen en sauzen. Men gebruikt ook wel geblancheerde stengels in salades. Gedroogde kervel gebruikt men ook vaak in soepen en sauzen, maar ook bijvoorbeeld in lamsvleesgerechten.

Kervelblad bevat ijzer, magnesium, vitamine C en caroteen. Thee van de bladeren breekt gifstoffen af en helpt het lichaam te zuiveren. In de cosmetica wordt het in gezichtsmaskers gebruikt. Dit heeft een reinigende en versoepelende werking. Kervel heeft een spijsvertering en bloedsomloop bevorderende werking. Het vermindert leverproblemen en verlicht pijnlijke gewrichten.

Recepten met kervel

(Nog) niet meer recepten beschikbaar.