Het kruid komijn | djinten

Komijn zit natuurlijk in komijnekaas. Maar waar kun je het zoal voor gebruiken in de keuken? Lees hier meer over het kruid komijn, zoals de eigenschappen en de (culinaire) toepassing ervan.

Eigenschappen komijn (djinten)

Kenmerken

Komijnzaadjes

  • Familie: Umbelliferae
  • Soort: Cuminum cyminum
  • Biotoop: zon, lichte doorlatende grond; Noord-Afrika, Zuid-West Afrika.
  • Hoogte: tot 30 cm

De bladeren van komijn zijn geveerd, draadvormig. De plant is eenjarig, heeft ’s zomers bloemschermen van kleine witte of roze bloemen. Komijnzaden zijn net als de bladeren geurig en hebben harde haartjes. Komijnzaad is eirond en geribbeld, de zaadjes hebben verschillende kleuren, van groenig tot grijsbruin.

Naam in verschillende talen:

  • Engels: cummin
  • Duits: Kreuzkümmel
  • Frans: (semence de) cumin
  • Indonesisch: djinten
  • Spaans: comino

Gebruik en toepassing van komijn

Komijn is in Nederland o.a. verkrijgbaar in de vorm van gedroogde zaadjes, maar ook in de vorm van poeder, dat bestaat uit gemalen komijn zaadjes. (Gemalen) komijnzaad smaakt niet scherp (niet pittig) in tegenstelling tot karwijzaden, waar het nog weleens mee verward wordt. Er zijn veel overeenkomsten, maar karwijzaad is pittiger van smaak en moet daarom wat gedoseerder gebruikt worden (ongeveer de helft van de hoeveelheid te gebruiken komijn). Karwijzaad is iets krom, terwijl komijnzaad recht is. Karwijzaad heeft een frisse geur. Zwarte komijn lijkt overigens meer op karwijzaad, maar lijkt qua smaak niet zo sterk op komijn.

Culinair gebruik komijnzaad

Het zaad is onderdeel van veel pittige mengsels, zoals Indiase kerriepoeder, Thaise rode kerriepasta en cajunkruiden. Komijnzaad (of poeder) kom je tegen in de Indiase keuken in kaasgerechten, sauzen, curries, vleesgerechten in chutneys. In de Indonesische keuken wordt komijn in rijsttafelgerechten en sauzen gebruikt. In de Nederlandse keuken zie je de zaden in zuurkool en kaas: komijnekaas. In de Turkse keuken ook wel in vleesgerechten en bij het paneren van vis. In Europa gebruikt men komijn bij zure inmaak, likeur en kruidenbitter.

Werking komijnzaad, tegen cellulites

Het zaad bevordert de spijsvertering, verlicht koliek en diarree en heeft opwekkende en stimulerende eigenschappen. De etherische olie is een goede massageolie tegen cellulites.

Recepten met komijn

Bekijk hier alle recepten met komijn…

7 reacties op “Het kruid komijn | djinten

  1. Wat voor aanbevelingen geeft deze site anno 2021? Volop vlees en visgerechten. Tja, zegt genoeg over de integriteit van de site. Go vegan already!

    1. Tja, het is gewoon mijn eigen persoonlijke site, van een niet-vegan dus. Een aanbeveling is heel wat anders dan het delen van recepten waarbij je je eigen keuzes blijft maken. Ik beveel niets aan en houd gewoon van koken en eten ;-).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.