Het kruid sojaboon

SojabonenSojabonen zijn zeer waardevol voor de gezondheid. Denk aan de gezonde sojamelk en sojasaus.

Soja kun je op verschillende manieren gebruiken, niet alleen in de keuken. Lees op deze pagina meer over soja(bonen).

Eigenschappen sojaboon, sojabonen

Kenmerken

  • Familie: Leguminosae
  • Soort: Glycine max
  • Biotoop: van Azië tot Australië.
  • Hoogte: tot 2 m

De sojaboon is een struikvormige eenjarige plant. De plant is behaard en heeft drietallige bladeren. De bloemen zijn wit of violet en de peulen met bonen zijn behaard.

Gebruik en toepassing sojabonen

Men maakt van sojabonen miso, tofu sojamelk en sojasaus. Bovendien laat men de bonen spruiten om ze als spruitgroente te eten. Men gebruikt soja als vleesvervanger en het wordt tot meel gemalen.

Waardevolle stoffen in soja

In soja zitten vele waardevolle stoffen. Sojabonen bevatten 48% eiwit. Daarnaast bevatten de bonen lecithine, vitamines en mineralen. Ze helpen hartziekten voorkomen door het lage cholesterolgehalte. De bonen zijn waardevol voor diabetici want de suikers worden niet opgenomen.Verder leveren sojabonen smeerolie en spijsolie. Ze ontgiften, stimuleren de bloedsomloop, verhelpen voedselvergiftiging en verlagen koorts.

Recepten met soja

Nog geen recepten beschikbaar.

Naar boven