Bonenkruid in een potje

Het kruid bonenkruid

Bonenkruid is een erg veelzijdig kruid. In welke gerechten past het goed en welke positieve eigenschappen heeft het? Doe op deze pagina inspiratie op over het gebruik van dit kruid.

Eigenschappen bonenkruid

Kenmerken

Bonenkruid, heester

  • Familie: Labiatae
  • Soort: Satureja montana
  • Biotoop: doorlatende grond, gematigde gebieden; Zuid-Europa.
  • Hoogte: tot 50 cm. Afkomstig uit: Middellandse Zeegebied

Bonenkruid is een groenblijvende halfheester, heeft toegespitst smal blad met hele kleine bloemetjes.

Soorten

  • De bonenkruid-soort Satureja montana is een overblijvende plant en heeft veel takjes en de donkergroene bladeren hebben geen bladsteel.
  • De soort Satureja spicigera (syn. Satureja repandra) is een kruipende plant, ook overblijvend, heeft frisgroene bladeren en witte bloemen.
  • De soort Satureja hortensis is eenjarig, heeft lila tot witte bloempjes, minder en ronder blad.

Naam in verschillende talen:

  • Engels: savory
  • Duits: Bohnenkraut
  • Frans: sariette
  • Italiaans: santoreggia
  • Spaans: ajedrea blanca




Gebruik en toepassing van bonenkruid

De smaak van bonenkruid is overheersend, kruidig en peperachtig. De eenjarige soort is wat minder pikant. Bonenkruid geeft smaak aan – de naam zegt het al – bonengerechten. Verder wordt het in de Nederlandse keuken ook wel in soepen, goulash en komkommersalade gedaan. Men gebruikt het om forel, salami, mierikswortelsaus, bitters en versterkende wijn smaak te geven. Het maakt ook deel uit van de kruidenmix Provençaalse kruiden.

Bonenkruid is naast vers, ook in gedroogde vorm te verkrijgen. Je kunt hele gedroogde takjes kopen, maar ook gedroogd in fijngemalen poedervorm. De smaak van de fijngemalen gedroogde variant is wat sterker.

Het kruid helpt bij de vertering van zware maaltijden en helpt bij het afslanken. De bloeitoppen zijn samentrekkend en ontsmettend en worden in gorgeldrank verwerkt en in stoomproducten voor de vette (gezichts)huid. Gekneusd blad van bonenkruid verlicht bijensteken.

Recepten met bonenkruid




Deel deze pagina: