Het kruid echte salie

Echte salie heeft een sterke smaak. Weet je niet zo goed waar je dit kruid – met zo’n eigenzinnige smaak – voor kunt gebruiken? Lees dan hier verder over de culinaire en overige toepassingen ervan.

Eigenschappen echte salie

Echte salie

  • Familie: Labiatae
  • Soort: Salvia officinales
  • Biotoop: goed doorlatende grond; Middellandse Zee, Noord-Afrika
  • Hoogte: tot ca. 80 cm

Salie is een aromatische groenblijvende plant. De bladeren zijn dik, voelen een beetje donzig aan en zijn grijsgroen van kleur. De plant bloeit in de zomer en heeft meestal paarsblauwe bloemen.




Gebruik en toepassing van salie

De bladeren van salie zijn zeer scherp van smaak (niet te verwarren met “heet”) en worden spaarzaam toegevoegd aan gerechten. Gedroogde salie is nog sterker van smaak dan verse. Het helpt bij de vertering van bijvoorbeeld vet vlees.

Het kruid wordt gebruikt in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees, salades, soepen en eiergerechten. In de Amerikaanse keuken snippert men het door de aardappelpuree. De bloemen kunnen in de sla gebruikt worden. (Gedroogde) salie is ook wel onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.

Van de bloemen van salie trekt men een lichte, balsemachtige thee. De thee van het blad is een ontsmettend middel voor zenuwen en bloed. Bovendien werd het kruid vroeger meegekookt met melk. Dit heet ook wel saliemelk en werd als geneeskrachtig en rustgevend beschouwd. Als je het blad over je tanden wrijft, schijnen ze witter te worden. Het kruid bevat hormoonachtige stoffen die bij onregelmatige menstruatie en de overgang kunnen helpen.

Verse salie koop je op de markt en gedroogd in de supermarkt. Het wordt afgeraden het kruid tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Recepten met salie

Deel deze pagina: