Strict Standards: Redefining already defined constructor for class tx_realurl in /home/overkruiden.nl/public_html/typo3conf/ext/realurl/class.tx_realurl.php on line 182

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/overkruiden.nl/public_html/t3lib/class.t3lib_div.php on line 4109
Echte tijm, tijm: gebruik en toepassing als kruid.

De website waar je alles over kruiden vindt - net even anders...!

Het kruid echte tijm en citroentijm

Tijm is een bekend kruid dat wordt gebruikt voor verlichting bij verkoudheid. Het kruid is ook heerlijk om in de keuken te gebruiken. Niet alleen echte tijm maar ook citroentijm. Lees hieronder meer over dit kruid en de toepassing ervan.

Eigenschappen en gebruik echte tijm | citroentijm

Kenmerken

echte tijm

  • Familie: Labiatae
  • Soort: Thymus vulgaris
  • Biotoop: doorlatende grond, zon; westelijk Middellandse Zeegebied.
  • Hoogte: tot 40 cm

Deze rijkvertakte halfheester heeft houtige stengels. De kleine, spitse middelgroene blaadjes van echte tijm zijn sterk aromatisch.

In de zomer heeft de plant lila bloemen. De citroentijm "Thymus Citriodorus" heeft lichtpaarse bloemen en heldergroen blad. De citroentijm "Thymus Citriodorus Silver Queen" is bont en heeft creme tot zilverkleurig blad.

Gebruik en toepassing van echte tijm en citroentijm

Echte tijm is onderdeel van het bouquet garni. Het kruid is dan ook zeer geschikt om lang mee te laten sudderen in stoofpotten en bij vlees. Je kunt het goed in marinades en sauzen gebruiken. De smaak van het kruid is typisch mediterraan. Echte tijm is ook onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.

Citroentijm past bij?

Citroentijm past goed bij kip en fruitsalades. Deze tijmsoort ruikt sterk naar citroen. Tijm smaakt goed in combinatie met rozemarijn. Het kruid is sterk van smaak, dus pas goed op dat je niet teveel tijm in je gerecht doet, want het overheerst snel. Het is één van de kruiden die in het Franse Benedictine likeur worden gebruikt.

Tijm buiten de keuken

Het kruid kan worden gebruikt bij depressies, verkoudheid, spierpijn en ademhalingsproblemen. Onderzoek heeft aangetoond dat tijm het afweermechanisme versterkt. Men kent het kruid vaak om zijn slijmoplossende werking. Het heeft ook een sterke anti-bacteriële en schimmelwerende werking, bovendien bevordert het de spijsvertering. Uit de blaadjes en bloemtoppen wordt tijmolie gedistilleerd, die ontsmettend en opwekkend is.

Naar boven