Echgte tijm in bloei in de tuin in mei 2016

Het kruid echte tijm en citroentijm

Tijm is een bekend kruid dat wordt gebruikt voor verlichting bij verkoudheid. Het kruid is ook heerlijk om in de keuken te gebruiken. Dat geldt niet alleen voor echte tijm, maar ook voor citroentijm. Lees hieronder meer over de kenmerken en de toepassing ervan.

Eigenschappen en kenmerken

Kenmerken tijm en citroentijm

Tijm

  • Familie: Labiatae
  • Soort: Thymus vulgaris
  • Biotoop: doorlatende grond, zon; westelijk Middellandse Zeegebied
  • Hoogte: tot 40 cm

Deze rijkvertakte halfheester heeft houtige stengels. De kleine, spitse middelgroene blaadjes van echte tijm zijn sterk aromatisch.

In de zomer heeft de plant lila bloemen. De citroentijm “Thymus Citriodorus” heeft lichtpaarse bloemen en heldergroen blad. De citroentijm “Thymus Citriodorus Silver Queen” is bont en heeft crème tot zilverkleurig blad. Je moet het trouwens niet verwarren met wilde tijm, hoewel er qua gebruik geen verschil is.

De foto helemaal bovenaan is van het tijmplantje uit onze tuin die vol in bloei stond. Ik vind het een leuke plant om te zien en hij is nog gemakkelijk ook!



Gebruik en toepassing van echte tijm en citroentijm

Echte tijm is onderdeel van het bouquet garni. Het kruid is dan ook zeer geschikt om lang mee te laten sudderen in stoofpotten en bij vlees. Je kunt het goed in marinades en sauzen gebruiken. De smaak van het kruid is typisch mediterraan. Echte tijm is ook onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. Het past bijvoorbeeld ook goed in groente en/of aardappelgerechten uit de oven.

Citroentijm past bij?

Citroentijm past goed bij kip en fruitsalades. Deze tijmsoort ruikt sterk naar citroen. Alle soorten smaken goed in combinatie met rozemarijn. Het kruid is sterk van smaak, dus pas goed op dat je er niet teveel van in je gerecht doet, want het overheerst snel. Het is één van de kruiden die in het Franse Benedictine likeur worden gebruikt.

Tijm buiten de keuken

Tijm kan worden gebruikt bij depressies, verkoudheid, spierpijn en ademhalingsproblemen. Onderzoek heeft aangetoond dat het kruid het afweermechanisme versterkt. Veel mensen kennen het vanwege de slijmoplossende werking. Het kruid heeft ook een sterke anti-bacteriële en schimmelwerende werking. Bovendien bevordert het de spijsvertering. Uit de blaadjes en bloemtoppen wordt tijmolie gedistilleerd, die ontsmettend en opwekkend is.

Toepassing tijmthee

Het drinken van tijmthee helpt bij darminfecties en spijsverteringsklachten. Als je last hebt van je bovenste luchtwegen (zoals kriebelhoest of keelholteontsteking) kan het langzaam drinken van (of gorgelen met) de thee verlichting bieden. Stomen met tijm en kamille kan heel fijn zijn als je de griep hebt.

Recepten met tijm

De 5 laatst toegevoegde recepten met tijm zijn:

→ Bekijk alle recepten met tijm




Deel deze pagina: