Het kruid vanille

Vanille is een bekende smaakmaker in de keuken, met name in desserts. De vruchten van de orchidee zijn de welbekende vanillestokjes waarvan we meestal het merg van gebruiken. Meer weten over de eigenschappen en de toepassing hiervan? Lees dan hieronder verder.

Eigenschappen vanille

Vanille

  • Familie: Orchidaceae
  • Soort: Vanilla planifolia en Vanilla tahitensis (mutatie van de planifolia)
  • Biotoop: Midden- en Zuid-Amerika, vochtige grond
  • Hoogte: tot 15 m

Vanille is een klimmende orchidee. De dikke stengels die de grond raken wortelen. Groene, stevige hangende peulen (geurloos).

Wasachtige lichte bloemen in het voorjaar.

Gebruik en toepassing

Men plukt de gele onrijpe vanille-peulen en bewerkt deze om zo tot de vanille-stokjes te komen die we kennen.  Zonder ze te bewerken, smaken de peulen niet naar vanille. Het bewerkingsproces bestaat uit dompelen in heet water en drogen. Er vormen zich dan fijne kristallen op de stokjes die de stof vanilline veroorzaakt. Als je verse (echte) vanille gebruikt in een recept, snijd je de peul doormidden en gebruik je meestal alleen het vanillemerg.

Waar gebruik je vanille in?

Vanille wordt veel gebruikt in dranken, desserts (pudding en ijs), gebak en vanillesuiker. Vanillestokjes kunnen zelfs na een keer weken nog een keer gebruikt worden. De smaak van vanille komt sterker naar voren wanneer je het merg gebruikt. In veel recepten gebeurt dit ook en soms kun je ook (of alleen) het stokje gebruiken die je later verwijdert. Het vanillemerg bestaat uit zwarte kleine zaadjes in het midden van de peul.

Soms kopen mensen een goedkopere (chemische) variant. De smaak van deze synthetische variant is niet zo fijn en algemener dan de natuurlijke vanille van goede kwaliteit. Deze variant wordt meestal uit houtafval of kruidnagelolie nagemaakt.

Wat is vanillesuiker?

Vanillesuiker bestaat uit suiker met vanillesmaak. Vanillesuiker wordt o.a. gemaakt door vanilline – de belangrijkste stof die voor de typische geur zorgt – aan suiker toe te voegen. Soms voegt men ook vanillemerg toe om het te maken.

Om je eigen vanillesuiker te maken kun je ook zelf (opgedroogde) vanillestokjes (die je bijvoorbeeld over hebt) in stukjes snijden en aan suiker toevoegen.

Vanille-essence en extract

Vanille-essence is meestal gemaakt van synthetische vanille. Daarnaast bestaat er nog extract, wat met behulp van alcohol wordt getrokken van echte stokjes. Ook deze beide producten worden in verschillende gerechten, cosmetica en parfum gebruikt.

Verschillende soorten vanille

Er bestaan verschillende soorten vanillebonen, zoals Madagaskar vanille, Bourbon en Tahiti vanille, elk afkomstig uit verschillende landen. Oorspronkelijk komt vanille uit Mexico en werd pas vanaf eind 19e eeuw ook in andere landen geteeld. Lees meer over de herkomst van vanille.

Recepten met vanille

Bekijk hier alle recepten met vanille en/of vanille-essence…