Het kruid vanille

Vanille is een bekende smaakmaker in de keuken, met name in desserts. Wil je meer weten over de eigenschappen en de toepassing ervan, lees dan hieronder verder.

Eigenschappen vanille

Vanille

  • Familie: Orchidaceae
  • Soort: Vanilla planifolia
  • Biotoop: Midden- en Zuid-Amerika, vochtige grond
  • Hoogte: tot 15 m

Vanille is een klimmende orchidee. De dikke stengels die de grond raken wortelen. Groene, stevige hangende peulen (geurloos).

Wasachtige lichte bloemen in het voorjaar.

Gebruik en toepassing

Men plukt de gele onrijpe vanille-peulen en bewerkt deze om zo tot de vanille-stokjes te komen die we kennen. Het bewerkingsproces bestaat uit dompelen in heet water en drogen. Er vormen zich dan fijne kristallen (vanille) op de stokjes.

Waar gebruik je vanille in?

Vanille wordt veel gebruikt in dranken, desserts (pudding en ijs), gebak en vanillesuiker. Vanillestokjes kunnen zelfs na een keer weken nog een keer gebruikt worden. De smaak van vanille komt sterker naar voren, wanneer je het merg gebruikt (de peulen opensnijd). In enkele recepten wordt het merg ook wel apart gebruikt. Het vanillemerg bestaat uit zwarte kleine zaadjes in het midden van de peul.

Vaak wordt een goedkopere (chemische) variant gebruikt. De smaak van deze synthetische variant is niet zo fijn en algemener dan de natuurlijke vanille van goede kwaliteit. Dit betreft het namaken van vanille, meestal uit houtafval of kruidnagelolie.

Wat is vanillesuiker?

Vanillesuiker bestaat uit suiker met vanillesmaak. Vanillesuiker wordt gemaakt door vanilline, de belangrijkste stof in vanille die voor de typische geur zorgt, aan suiker toe te voegen. Dit kan met echte, natuurlijke vanille of met vaniline. Vanille-essence (in alcohol geweekte stokjes) wordt gebruikt in gerechten, cosmetica en parfum.

Recepten met vanille

  • Chocoladecakejes, bereid met o.a. maïsmeel en vanille-essence
  • Chocolademousse met vanilleroomsaus
  • Rijstevla, Oudhollands rijsttoetje

Bekijk hier alle recepten met vanille en/of vanille-essence…