Het kruid knoflook

Knoflook heeft een positieve werking voor de gezondheid. Daarnaast is het kruid geschikt voor vele (mediterrane) gerechten. Hier vind je meer informatie over de bijzondere eigenschappen en het gebruik van knoflook in de keuken.

Eigenschappen knoflook

Kenmerken

Bollen knoflook

  • Familie: Liliaceae
  • Soort: Allium sativum
  • Biotoop: doorlatende grond, gematigde gebieden; Centraal-Azië
  • Hoogte: tot 1 m
  • Afkomstig uit: Griekenland

Diverse teentjes (5-20) vormen samen een bol in een papierachtig vlies. De bol heeft een stengel met lange, dunne bladeren en een scherm van rozegetinte witte bloemen.

Er bestaan diverse soorten Allium. Een ander bekende soort is bijvoorbeeld bieslook, Allium schoenoprasum en daslook (Allium ursinum).

Naam in verschillende talen

  • Engels: garlic
  • Duits: Knoblauch
  • Frans: ails
  • Italiaans: aglio
  • Spaans: ajo

Gebruik en toepassing

De knoflookteentjes worden in vele gerechten gebruikt. Het is met name populair in de warmere landen, mede doordat de planten daar de beste smaak ontwikkelen.

De smaak van knoflookteentjes

Knoflook heeft een sterke smaak, is zeer overheersend en kruidig. Verse knoflook is sterker van smaak dan gedroogde knoflook. Het wordt in allerlei gerechten gebruikt, zowel vlees- als visgerechten, sauzen, salades en marinades.

Werking van knoflook

Je zult knoflook vast al wel eens tegengekomen zijn in verband met de cholesterolverlagende eigenschappen ervan. Knoflook heeft vele positieve eigenschappen, zo reinigt het het bloed, helpt tegen acne, vermindert de bloeddruk, cholesterol en bloedklontering. Alle Allium soorten bevatten vitamines en ijzer en zijn zwak antibiotisch. Testen bevestigen een antibiotische werking van knoflook tegen bijvoorbeeld cholera, salmonella, dysenterie en tyfus. Knoflook werkt slijmoplossend.

Recepten met knoflook

Bekijk alle recepten met knoflook.




Deel deze pagina: