Het kruid kurkuma | geelwortel

De smaak van kurkuma, geelwortel of koenjit is wat bitter. In wat voor soort gerechten kun je het kruid gebruiken? Welke eigenschappen heeft geelwortel?

Eigenschappen geelwortel | kurkuma | koenjit

Kenmerken

Kurkuma, geelwortel

  • Familie: Zingiberaceae
  • Soort: Curcuma domestica
  • Biotoop: tropische moessongebieden; India
  • Hoogte: tot 1 m

Kurkuma heeft een wortelstok, grote bladeren en gele bloemen met roze schutblaadjes.

De soort Curcuma longa heeft glanzend, lang en spits blad.

Curcuma zeodaria (of Curcuma santhorrhiza) heeft groot toegespitst blad dat stengelomvattend uit de voet groeit. Deze soort heeft roze en gele bloemen en rode schutblaadjes en een lichtgele wortelstok.

Gebruik en toepassing van geelwortel

Een Nederlandse naam voor kurkuma is geelwortel. De naam koenjit kom je ook vaak tegen in Nederlandstalige recepten. Dit is afgeleid uit de Indonesische benaming “kunyit”. Ook koenjit is dus een andere naam voor kurkuma. Gemalen kurkuma is het helder oranje wortelvlees dat men kookt en daarna droogt. Het is meestal onderdeel van de kruidenmix kerriepoeder. De smaak van geelwortel is enigszins bitter, lichte grondsmaak. Het geeft kleur aan gerechten.

Het kruid kurkuma wordt in de Indiase keuken gebruikt , in groentes en vleesgerechten en in de Indonesische keuken in vis- en eiergerechten, sauzen en marinades. Geelwortel wordt ook in piccalilly gedaan. De bladeren van Curcuma zeodaria (of Curcuma santhorrhiza) worden in Indonesië als smaakmaker bij vis gebruikt. In Thailand eet men de scheuten en bloeiwijzen als een groente.

Kurkuma schijnt meerdere geneeskrachtige eigenschappen te hebben. In de Chinese geneeskunde stimuleert de wortel de bloedsomloop. Zo lost het blauwe plekken en bloedproppen op. Verder is het o.a. goed voor het geheugen, gaat het (mogelijk) kanker tegen en helpt het bij het afvallen, zoals onderzoek heeft uitgewezen.

Recepten met kurkuma