Europees kampioenschap zwaarste pompoen

Misschien heb je er weleens van gehoord, een prijs voor de zwaarste pompoen. Dit kampioenschap is een erkende wedstrijd en wordt jaarlijks in het Belgische Duisburg gehouden.

Belgisch en Europese wedstrijd zwaarste pompoen telen

In 1989 vindt het eerste Belgische Kampioenschap zwaarste pompoen telen plaats. Dit evenement is langzamerhand uitgegroeid tot een groot Europees kampioenschap dat jaarlijks plaats vindt. De B.P.C. (Belgian Pumpkin Confederation) organiseert deze wedstrijd en andere evenementen rondom pompoenen.

Wat is de Belgian Pumpkin Confederation?

De Belgian Pumpkin Confederation is de Belgische tegenhanger van de World Pumpkin Confederation, de drijvende kracht achter het competitief tuinieren. Deze organisatie doet meer dan alleen de zogeheten pompoen challenge. Lees hier meer over de WPC.

In 1987 sluit René Sterckx uit België zich aan tot de WPC. In 1990 richt hij de Belgian Pumpkin Confederation op. In de loop der jaren nam het gewicht van de gekweekte pompoenen flink toe net als het aantal deelnemers. Vanaf 2003 groeit de Europese pompoenbeweging (BPC) uit tot een jaarlijks groot evenement (erkent door de WPC), en wordt steeds bekender in heel Europa.

Winnaars en pompoen gewichten

Het wegen vindt elk jaar plaats in Duisburg op de eerste zaterdag van oktober. Hoe zwaar zijn de pompoenen van de winnaars van het Europees kampioenschap? In 2008 is Jos Ghaye de winnaar met een pompoen van 615,8 kg. Beste Nederlander is Iwan Horde uit het Nederlandse Leerdam met een gewicht van 438 kg.

Deel deze pagina: