Recept: Griekse ovenschotel met feta

Deze ovenschotel met feta, aardappels en kip is een bijzonder, (in Nederland) niet alledaags recept. Het is geen moeilijk recept, maar de smaken zijn echt heerlijk.

Griekse ovenschotel met kipfilet, tomaten en feta

Ingrediënten

Voor 4 personen:

 • Olijfolie
 • Zwarte peperkorrels
 • Grof gemalen zeezout
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 kruidnagels
 • bosje verse tijm
 • 200 g feta (of minder naar smaak)
 • 4 verse tomaten
 • 4 kipfilets
 • ca. 4 aardappelen (of meer naar smaak)
 • 2 uien
 • 1-2 paprika’s

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Kook ze tot ze bijna gaar zijn en giet ze af.

Snijd intussen de kipfilet in kleine stukjes en breng deze op smaak met wat peper en zout. Snijd eveneens de uien en de paprika. Bak de kipfilet in de olijfolie tot ze goudbruin is. Neem de kipfilet uit de pan en houd het apart. Bak vervolgens de uien en paprika in dezelfde pan.

Maak lagen met de aardappels, vervolgens de groentes, gevolgd door de kipfilet (in deze volgorde) in een ovenvaste schaal. Verkruimel over elke laag wat feta en fijngehakte tijm en herhaal dit in deze volgorde tot alles op is. Zet de schaal in de oven op ca. 220 graden gedurende 25 minuten.

Maak nu de saus. Leg de tomaten ca. 3 minuten in kokend heet water. Laat ze even schrikken onder de koude kraan en pel de tomaten. Snijd de gepelde tomaten in kleine stukjes en doe ze in een (saus)pannetje. Pers de knoflook en voeg dit toe en laat alles zachtjes doorpruttelen. Maak de saus goed fijn met een (houten)(pol)lepel. Naar eigen smaak bijkruiden met peper en zout. Voeg de kruidnagels toe. Laat alles goed doorwarmen zodat de smaken goed tot hun recht komen. Voeg evt. wat water toe als de saus teveel indikt.

Haal de ovenschaal uit de oven en doe de saus over de aardappelschotel. Zet de schotel terug in de oven gedurende 5 minuten en je ovenschotel is klaar!

Opmerkingen recept

De smaak van de feta is subtieler dan je misschien in eerste instantie denkt. De combinatie van aardappelen, kruiden en tomaat zwakt de sterke smaak van feta weer wat af

In plaats (of naast) paprika kun je voor dit gerecht ook heel goed aubergine gebruiken. Vervang voor deze Griekse ovenschotel de verse tomaten eventueel door gepelde tomaten uit blik of een (dikke) kant-en-klare tomatensaus als je wat minder tijd hebt om in de keuken te staan. Verder is het ook overheerlijk om wat zongedroogde tomaatjes in de saus te verwerken voor wat meer smaak.

Deel deze pagina: