Recept: chocolademousse met vanilleroomsaus

Weer zo’n klassieker: chocolademousse! Ouderwets? Misschien, maar ik vind het nog steeds heerlijk.

Heerlijke luchtige klassieke chocolademousse met vanilleroomsaus

Ingrediënten

Voor ca. 4 personen:

Voor de mousse:

  • 40 gram suiker
  • 4 eieren
  • evt. 20 gram boter
  • 4 bittere chocoladerepen

Voor de roomsaus:

  • 4 dl melk
  • 1 dl room
  • 1 vanillestokje
  • zout
  • 3 eieren
  • 40 gram suiker

Garnering:

Verse blaadjes munt

Bereidingswijze

Smelt de repen voor de chocolademousse au bain marie. Scheid de eierdooiers van het eiwit, houdt de eiwitten apart. Meng de dooiers één voor één door de gesmolten chocolade. Voeg hierbij ook eventueel boter toe naar smaak. Klop het eiwit zeer stijf en vermeng dit met de suiker. Blijf kloppen tot het suiker goed opgelost is. Haal de chocolade van het vuur en roer de eiwitten met suiker luchtig erdoor heen. Zet de mousse in een schaal in de koelkast om het op te laten stijven.

Breng voor de vanilleroomsaus de melk en room aan de kook, samen met het vanillestokje en wat zout. Het vanillestokje moet je eerst splijten. Laat alles 15 minuten trekken. Scheid de eierdooiers van de eiwitten. Meng de eierdooiers samen met de suiker met wat hete melk. Voeg dit bij de melk en room. Laat nu alles goed binden onder goed roeren. Zorg ervoor dat het niet gaat koken. Verwijder het vanillestokje en laat de saus afkoelen.

Zorg ervoor dat je 4 goed koude borden heb. Door middel van een ijsschep of een lepel (evt. verwarmd om makkelijker te scheppen) schep je bolletjes chocolademousse op het bord. Verspreid wat saus rondom de bolletjes op het bord. En om het af te maken garneer je het geheel met enkele verse blaadjes munt.

Opmerkingen recept

Het wordt misschien als ouderwets beschouwd, maar chocolademousse met vanilleroomsaus blijven veel mensen altijd lekker vinden. Natuurlijk is deze mousse van chocolade een zwaar toetje, maar wel een echte verwennerij!

Deel deze pagina: