Recept: erwtensoep

Een typisch Hollands gerecht. Heerlijk tijdens gure dagen. Traditioneel eet men roggebrood bij erwtensoep, maar dan wel belegd met spek. Stevige kost dus, zodat je daarna de schaatsen weer onder kunt binden!

Recept voor zelfgemaakte hollandse erwtensoep

Ingrediënten

  • bosje verse selderij
  • peper, zout
  • 1 kleine knolselderij
  • 1 winterwortel
  • 1 prei
  • 500 g spliterwten
  • 2 flinke aardappels
  • 500 g krabbetjes (buik- of schouderribbetjes)
  • ca. 200 g zuurkoolspek
  • 1 rookworst

Bereidingswijze

Was de spliterwten. Doe het vlees in een grote pan (de krabbetjes en spek) met 2,5 liter water. Breng het vlees aan de kook en laat het ongeveer 2 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe goed door.

Schil intussen de aardappels en was de groentes. Snijd de aardappels, knolselderij en wortel in blokjes en de prei in dunne ringen.

Doe de groentes (ook de spliterwten) bij het vlees in de pan en laat ze ca. 45 minuten meepruttelen. De rookworst de laatste 15 minuten mee laten koken. De soep regelmatig roeren en laten koken tot een purree ontstaat.

Neem het vlees uit de pan. Snijd de krabbetjes los van elkaar, de spek en worst in dunne plakjes en doe alles terug in de pan. Soep op smaak brengen met zout en peper en bestrooien met de fijngehakte snijselderij. Kook de soep daarna niet meer door.

Deel deze pagina: