Recept: pilav of pilaf als bijgerecht

Zin in zelfgebakken Turkse rijst? Dan is dit recept – boordevol geurige kruiden – echt iets voor jou.

Pilav (pilaf), gebakken Turkse rijst met kruiden

Ingrediënten

Voor 4 personen:

 • 3-4 eetlepels olie
 • 250 gram rijst
 • ca. 800 ml kippebouillon
 • 0,5 theelepel peper
 • 1 theelepel zout
 • 1 kopje pijnboomzaden
 • 2 uien
 • 1 teentje knoflook
 • 1 theelepel saffraanpoeder
 • 0,5 theelepel fijngehakte koriander
 • 1 groene paprika

Bereidingswijze

Pel en snijd de uien fijn. Pel en pers de knoflook. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook glazig.

Voeg de rijst al roerend toe en bak het gedurende ca. 5 minuten mee. Voeg nu de peper, zout, koriander, pijnboomzaden en saffraan aan de rijst toe. Voeg beetje bij beetje 500 ml bouillon toe en gaar het geheel op een laag vuur in ca. 20 minuten (al roerend). Voeg naar smaak de rest van de bouillon toe. Snijd intussen de paprika in fijne reepjes en gebruik dit als garnering op de schotel bij het opdienen.

Opmerkingen recept

Er bestaan vele verschillende pilav recepten, die per land of streek ver uiteen kunnen lopen. Pilaf bestaat in de basis uit een graansoort (vaak rijst), die men eerst fruit in olie en vervolgens gaar smoort in bouillon. In sommige streken smoort men groenten of vlees mee, of andere kruiden dan in dit recept genoemd.

Deel deze pagina: