Recept: gevulde portobellos met vlaskaas en spek

Een ideaal recept voor de feestdagen. Natuurlijk kun je er geheel je eigen invulling aangeven qua kruiden en kaas.

Gevulde portobello’s met vlaskaas en spek, geserveerd met kleine salade

Ingrediënten

Voor 10 personen:

Voor de portobello’s:

 • verse peterselie
 • verse bieslook
 • 10 portobello’s of andere grote paddestoelen
 • 250 gram geraspte vlaskaas
 • ca. 10 plakjes bacon of doorregen spek
 • 3 stevige bosuien

Voor de salade:

 • verse bieslook
 • 2 eetlepels balsamico azijn
 • 6 a 7 eetlepels olijfolie
 • 1 klein teentje knoflook
 • peper
 • citroensap of een 1/2 citroen
 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • kleine krop lollo rosso
 • kleine krop krulandijvie
 • 10 walnoten

Bereidingswijze

Bereid voor door de vlaskaas te raspen, als je deze niet in geraspte vorm hebt kunnen kopen. Snijd de steeltjes van de portobello’s eruit en snijd deze in blokjes. Bak de bacon aan in een koekepan en snijd deze fijn. Hak intussen wat stengels bieslook fijn en enkele takjes peterselie. Was de uien en snipper ze. Fruit de bosui samen met de steeltjes enkele minuten in een andere koekepan.

Was de lollo rosso en krulandijvie en laat het goed uitlekken. Gebruik voor elk bord ongeveer 3 blaadjes lollo rosso en 3 takjes krulandijvie. Meer of minder mag natuurlijk ook, wat je zelf wilt. Was de paprika, ontdoe ze van hun zaadlijsten en snijd de paprika in dunne reepjes. Maak de dressing door de balsamico azijn en olijfolie te mengen. Snipper er wat bieslook doorheen, pers de knoflook en meng alles goed door elkaar, samen met een snufje zwarte peper. Kraak en pel de walnoten en houd deze apart.

Doe nu het uimengsel (met de steeltjes) samen met de spek, bieslook en peterselie in een kom. Doe er ook het grootste deel van de kaas bij in en bewaar wat om na de kooktijd in de oven wat over de gevulde portobello’s te strooien. Meng alles goed door elkaar en vul/bedek hiermee de paddestoelen. Zet ze nu 15 minuten in de oven op 200 graden.

Maak nu de sla op door op elk bord wat bieslook te strooien en daar de sla te leggen (zie boven qua hoeveelheid). Leg er wat reepjes paprika op en besprenkel alles met wat citroensap. Sprenkel de dressing erover en maak het af met de walnoten.

Opmerkingen recept

Naast het variëren met kruiden en kaas, kun je ook de salade weglaten en bijvoorbeeld een extra paddestoel per persoon serveren, maar let dan wel goed op of je oven groot genoeg is, zeker als je portobello’s gebruikt.

In plaats van vlaskaas, kun je ook pittige oude kaas gebruiken, of cheddar. Een andere tip is als er vegetariërs bij zijn, je de bacon uit de vulling kunt weglaten. Met een goede sterke kaas, mis je de bacon niet eens!

Deel deze pagina: