Recept: aardbeienbavarois

Een ‘basic’ nagerecht, dat het altijd goed doet bij de aardbeienliefhebber. Zelf gemaakt voor Kerst in combinatie met een chocoladecupcake, wat erg in de smaak viel.

Luchtige aardbeienbavarois, bereid met verse aardbeien en room

Ingredienten

  • 1 citroen
  • 15 gram gelatine
  • ca. 125 g suiker
  • 0,75 kg aardbeien
  • 2 dl slagroom en 40 g suiker
  • 3 dl slagroom
  • 3 eieren

Bereidingswijze

Week de gelatine. Was de aarbeien en ontdoe ze van hun kroontjes. Houd een deel van de aardbeien, ca. 125 gram, apart voor garnering. Scheid de eiwitten van het eigeel.

Laat de aarbeien uitlekken en snijd intussen de citroen in 2 helften. Pers al het sap uit de citroen en houd dit apart. Wrijf nu de aarbeien door een zeef. Dit kan gemakkelijk door met de bolle kant van een lepel de aarbeien erdoor te drukken. Je kunt natuurlijk ook een blender of keukenmachine gebruiken tot een fijne puree ontstaat. Doe de aardbeienpuree in een ruime kom.

De gelatine en 125 gram suiker (of volgens gebruiksaanwijzing) in warm water oplossen. Laat deze oplossing iets afkoelen en doe dit beetje bij beetje (in een dunne straal) al roerend bij de aarbeienpuree. Voeg het citroensap toe.

Laat alles afkoelen en maak het af en toe los van de kanten van de bodem tot het begint te binden. Bestrijk intussen een puddingvorm met olie. Klop 3 dl slagroom en klop de eiwitten apart. Voeg eventueel 1 eetlepel suiker toe aan de eiwitten. Voeg beide stijfgeklopte massa’s toe aan de puree en vermeng alles luchtig.

Giet het geheel in de puddingvorm en laat het afkoelen en keer het om. Klop 2 dl slagroom met 40 gram suiker (of volgens gebruiksaanwijzing). Garneer de pudding met de overgebleven vruchten en je aardbeienbavarois is klaar!

Opmerkingen recept

Een ‘basic’ nagerecht, dat het altijd goed doet bij de aardbeienliefhebber. Er wordt in bovenstaande omschrijving veel suiker gebruikt. Bij het kloppen van de eiwitten en slagroom kun je dit naar eigen smaak achterwege laten, als je een wat mindere zoetekauw bent…

Deel deze pagina:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.