Recept: winterse Franse uiensoep

Wil jij ook een keer echte Franse uiensoep maken? Dan is dit recept precies wat je zoekt. Een klassiek recept met een kleine twist in de vorm van sambal.

Echte uiensoep met knoflook en laurier op smaak gebracht

Ingrediënten

Voor een grote pan soep:

  • 700 gram uien
  • 1 l kippenbouillon
  • 500 ml droge witte wijn (of minder naar smaak)
  • gerapte oude kaas
  • 2 knoflooktenen
  • 2 laurierblaadjes
  • sambal oelek
  • peper, zout
  • boter
  • stokbrood

Bereidingswijze

Pel de uien en snijd ze in ringen. Pel de knoflook en snipper deze. Kneus de laurierblaadjes.

Verhit de boter in een pan en fruit daarin de uiringen en fijngesnipperde knoflook. Stoof ze gedurende 15 minuten en bak ze daarna nog even een paar minuten op hoog vuur. Voeg de witte wijn en vervolgens de laurier toe. Breng het geheel aan de kook en laat even doorpruttelen met deksel van de pan om de alcohol te laten verdampen.

Voeg de bouillon toe en laat de soep ongeveer 30 minuten zachtjes koken. Snijd intussen het stokbrood in sneetjes. Bak de sneetjes enkele minuten in een hete oven. Verwijder de laurierblaadjes. Breng op smaak met wat peper en eventueel zout. Meng er wat sambal doorheen naar eigen smaak (een kleine theelepel sambal voor als je niet van al te scherp houdt). Doe de sneetjes brood in vuurvaste soepkommen en strooi er oude kaas over heen. Schenk de soep erover en gratineer dit kort onder de grill. En voilà, je franse uiensoep is klaar!

Opmerkingen recept

De sambal is natuurlijk geen noodzaak. Het geeft wat meer pit aan je uiensoep en als je van scherp houdt is dit voor veel soepen een geschikte smaakmaker. Ook niet iedereen houdt van de droge witte wijn.

Deel deze pagina: