Recept: hartige taart met gepureerde pompoen, andijvie en spekjes

De inspiratie voor deze hartige taart met andijvie en pompoen heb ik uit de klassieke pompoentaart gehaald. Quiche blijft een favoriet, je kunt er zo heerlijk mee variëren!

Hartige taart met gepureerde pompoen, andijvie en spekjes

Voor ca. 3 personen (als volwaardige maaltijd)

Ingrediënten voor de bodem

 • 140 gram bloem
 • 70 gram boter
 • 1 ei
 • 1 eetlepel koud water (of meer)
 • 1 theelepel zout

Ingredienten voor de vulling

 • bakboter
 • Ca. 200 gram pompoen (of pompoenpuree kant-en-klaar)
 • Kleine struik andijvie
 • 100 gram spekreepjes
 • 200 gram kastanjechampignons
 • 3 eieren
 • 150 ml melk of room
 • ca. 100 gram geraspte oude kaas (of minder)
 • peper
 • zout
 • nootmuskaat

Bereidingswijze

De bodem

Zorg ervoor dat je de boter in kleine blokjes hebt gesneden en dat deze ijskoud is. Zeef de bloem en kluts het ei. Vermeng de bloem met het zout en voeg de boter in blokjes toe aan de bloem. Meng (knijp) de boter met je vingertoppen door de bloem, zodat er als het ware kruimels ontstaan. Meng vervolgens het ei door het bloem-botermengel en voeg het water toe. Kneed je deeg tot een soepel deeg. Voeg indien nodig nog wat extra water toe. Kneed niet te lang, want dan wordt het deeg te warm. Hoe kouder je het kunt houden, hoe beter. Leg minimaal 30 minuten in de koelkast.

De vulling

Zet een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Als je de pompoen vers hebt, ontdoe hem dan van de schil en snijd in blokjes. Zorg dat je ongeveer 200 gram voor dit recept overhoudt. Na het koken kun je de rest bijvoorbeeld invriezen. Als het water kookt voeg je de pompoenblokjes toe aan het water en kook je ze in ongeveer 10 minuten door en door gaar. Was een flink aantal andijviebladeren en snijd ze fijn (hoeveelheid naar eigen wens in te schatten, teveel andijvie kan overheersend zijn). Snijd de andijvie in reepjes en houd de wat hardere kern apart. Laat de pompoenblokjes even afkoelen.

Doe intussen de spekjes in een droge koekenpan en bak ze op middelhoog vuur in ongeveer 10-15 minuten gaar. Je kunt ze ook helemaal uitbakken op hoog vuur, net waar jij van houdt. Bak de champignons ongeveer 5 minuten in een andere pan. Voeg hier de harde andijviereepjes aan toe en bak nog zo’n 5 minuten mee tot de champignons gaar zijn. Voeg bij de spekjes de laatste 2 minuten van de baktijd de rest van de andijvie toe en laat het wellen. Pureer de pompoenblokjes met bijvoorbeeld een staafmixer of in de keukenmachine.

Klop de eieren los in een grote kom en voeg de melk en gepureerde pompoen toe. Doe er een snufje peper, zout en nootmuskaat bij en klop alles door elkaar. Meng het laatst de kaas erdoorheen.

De taart samenstellen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit. Leg het in een ingevette taartvorm en breng je deeg in de juiste vorm en dikte. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Doe nu de spekjes, andijvie en champignons erop en verspreid het geheel evenredig. Giet het ei-pompoenmengsel erover heen en zet in de voorverwarmde oven. Bak in ca. 45 minuten bruin.

Opmerkingen recept

Ik heb het zelf nog niet gevonden in de winkel, maar je kunt vast wel ergens kant-en-klare pompoenpuree krijgen. Als je wat minder tijd hebt, kun je de bodem natuurlijk ook kant-en-klaar kopen. Wij zijn met z’n tweetjes, en ik vries het restant in (vaak 1/3 deel). Dat doe ik ook met een volgende taart, en zo kun je er een volgende keer weer met z’n tweeën van eten.
Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Hartige taart met gepureerde pompoen, andijvie en spekjes
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.