Aziatisch gekruid stoofpotje met wortel, aardappel en kokosmelk

Recept: Aziatisch stoofvlees met kokosmelk, wortel, ui en aardappel

Een recept voor een stoofpotje met een Aziatisch tintje. Het rundvlees stoof je in kokosmelk met veel kruiden, wat een heerlijk diepe en warme smaak geeft. En het ziet er misschien niet zo aantrekkelijk uit op de foto (de kerrie geeft er een kleurtje aan…), het smaakt en ruikt heel lekker.

Aziatisch gekruid stoofpotje met rundvlees, kokosmelk, wortel en aardappel, geserveerd met witte rijst

Voor 2 personen

Ingrediënten

  • ca. 300 gram rundvlees (bijv. braad- of riblappen)
  • 1 ui
  • 150-200 gram wortelen
  • 1 grote aardappel
  • ca. 120 gram witte rijst
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel bakboter
  • 1 eetlepel bloem
  • ca. 250-300ml kokosmelk
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 theelepel gemalen koriander (zaadjes)
  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 eetlepel bruine suiker of basterdsuiker
  • 1 grote of 2 kleine teentjes knoflook
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Snijd het vlees in blokjes. Pel de ui en snijd hem in ringen. Pel de knoflook en hak deze fijn. Doe het vlees in een kom, bestrooi royaal met peper en wat zout en de bloem. Meng goed door elkaar. Verhit de olie en boter in een (stoof)pan op middelhoog vuur en fruit de knoflook. Voeg nu het vlees toe en schroei dicht aan alle kanten. Haal het vlees uit de pan en bak de ui tot deze glazig is. Vermeng intussen de kokosmelk, vissaus, gember, koriander, kerrie en suiker in een kom en roer alles goed door elkaar.

Doe nu het vlees terug in de pan en voeg het kokosmengsel toe. Breng het tegen de kook aan en laat het minimaal 4 uur stoven op laag vuur.

Snijd ca. een uur voor het opdienen de wortel in blokjes. Schil en was de aardappel en snijd deze ook in blokjes. Voeg 3 kwartier tot een uur voor het opdienen de wortel en aardappel toe aan de pan.

Breng terwijl een pan met ruim water aan de kook en kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Houd rekening met ongeveer een kwartier rusten na het koken.

Dien de rijst en het stoofvlees separaat van elkaar op.

Aziatisch gekruid stoofpotje met wortel, aardappel en kokosmelk




Opmerkingen recept

De wortel is vrij zoet en overheerst snel. Als je daar niet zo van houdt, kun je beter wat minder wortel doen en bijvoorbeeld prei toevoegen als tegenhanger.

Ik ben persoonlijk gek op basmatirijst, maar je kunt natuurlijk elk soort rijst gebruiken dat je wilt. Witte rijst heeft wel iets de voorkeur boven zilvervliesrijst wat betreft structuur en smaak. In plaats van een gewone aardappel, kun je ook een zoete aardappel gebruiken.

De vissaus is echt een must voor de diepe smaak. Heb je het niet in huis, dan raad ik het zeker aan te kopen. Zonder kan ook natuurlijk, maar dan mis je wel een stukje smaak.

Houd het vlees borrelend (tegen de kook aan), maar zet het vuur niet te hoog, dan wordt het taai. Als je saus wat te waterig wordt, kun je het deksel van de pan halen en ietsje in laten koken, maar dat effect is vaak minimaal. Beter kun je wat maïzena aanmaken met wat water en erdoor roeren.

Deel deze pagina:
Samenvatting
recipe image
Naam recept
Aziatisch gekruid stoofpotje met wortel, aardappel en kokosmelk
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.