Voor de eerste keer palmkool gebruikt in een recept. Smaakte prima zo uit de oven! Een gezond recept dat gemakkelijk te maken is. Een bijkomend voordeel: de groente en zalm gaan samen in 1 ovenschaal, dat scheelt weer een pan om af te wassen :).
Palmkool met zalm uit de oven en gebakken aardappelen
Voor 2 personen
Ingrediënten
- ca. 300 tot 400 gram gesneden reepjes palmkool
- 2 zalmmoten
- Stuk of 6 middelgrote aarrdappelen
- 3 (of meer naar wens) eetlepels olijfolie
- bakboter
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- 1 theelepel mosterd
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel gedroogde dille of 2 eetlepels vers
- Peper en zout
Bereidingswijze
Schil en was de aardappelen, snijd ze in partjes en leg ze in koud water. Verwam de oven voor op 230 graden. Pel en hak de knoflook fijn. Verhit nu wat boter in een wok of koekenpan. Zet het vuur niet te hoog en fruit de knoflook. Doe de aardappelen in de pan (er mag een beetje vocht bij). Bak ze met deksel op de pan gedurende zo’n 15 minuten, schep een keer om. Haal na 15 minuten bakken de deksel van de pan met aardappelen, zet het vuur hoger en bak de aardappelen verder gaar onder af ten toe omscheppen. Bestrooi met wat peper en zout. Vaak duurt het nog zo’n 5-10 minuten tot ze gaar zijn.
Doe intussen de palmkool in een ruime ovenschaal zodat het goed verspreid kan worden over de schaal. Sprenkel er 1 eetlepel olijfolie overheen en meng het goed door de kool, samen met wat zout. Zet in de voorverwarmde oven en bak de palmkool gedurende zo’n 6-8 minuten. Hussel de kool even door elkaar en leg nu de zalmmoten op de palmkool. Bestrooi met wat zout en bak nog zo’n 15 minuten tot de zalm gaar is. Afhankelijk van de dikte kan het zijn dat je zalm wat langer of korter in de oven moet.
Maak tijdens het garen het sausje door de mosterd, citroensap, citroenschil, dille en twee eetlepels olijfolie door elkaar te mengen. Breng eventueel op smaak met wat zout en proef of je wat meer olijfolie nodig hebt als de citroen erg zuur is. Besprenkel dit bij het opdienen over de groente en zalm.
Opmerkingen recept
De palmkool wordt wat knapperig hier en daar tijdens het bakken in de oven, maar dat is niet erg. Het verbrandt niet zo vlug doordat er vrij veel vocht in de groente zit. Verder kan het zijn dat je nog even wat olie toe moet voegen aan de kool als je de zalm in de schaal legt. Doe dat op gevoel!
Ik heb de palmkool bij de Albert Heijn gehaald. Het is vaak ook verkrijgbaar bij de groenteboer en steeds vaker op de markt. Als je verse palmkool hebt, moet je natuurlijk iets meer tijd rekenen voor de voorbereiding (wassen en snijden).
In plaats van gebakken aardappeltjes kun je natuurlijk ook gekookte aardappelen als bijgerecht maken.
Dank je wel voor je fijne recept. Wat een goed idee om de palmkool op deze manier in de oven te bereiden; echt heerlijk. een smakelijke groet van Ingeborg