Lavendel van boven gefotografeerd

3 weetjes over lavendel

Van lavendel in de sauna tot een cadeautje voor de tuin. Het inspireerde me om eens wat dieper in deze lekker geurende plant te duiken en 3 nieuwe weetjes op te duiken.

Lavendelsauna en -cadeau

Vorige week heb ik samen met een vriendin een heerlijk ontspannen dag op de Veluwse Bron doorgebracht, waar een lavendelsauna is. Er tegenover bevinden zich een paar mooie veldjes met lavendel die vol in bloei stonden. Je begrijpt dat ik van de lavendel ter plekke geen foto’s heb, aangezien telefoons verboden terrein zijn in de sauna 🙂 . Ik wou dat ik ze met je kon delen, want ze stonden echt heel mooi in bloei.

Ik heb trouwens een hekel aan het woord BFF, maar toch moet ik haar daar zeker onder scharen, of: zoals we vroeger zeiden: m’n beste vriendin! Nu gaf ze ons afgelopen weekend ook nog eens een cadeautje: twee hele mooie potten met lavendel, waar ik als kruiden- en plantjesliefhebber natuurlijk heel blij mee ben. Ik ben gelijk eens wat dieper in de lavendel gedoken en heb 3 nieuwe weetjes opgespoord, waarover je verderop meer leest.

Cadeautje lavendel in pot

Weetje 1

De betekenis van lavendel als geschenk

Lavendel als geschenk vertegenwoordigt zuiverheid, geluk en rust of stilte. De bloempjes van lavendel schijnen ook symbool te staan voor toewijding, evenwicht en vriendschappelijke liefde. Een perfect cadeau dus van mijn lieve vriendin!

Weetje 2

Lavendel heeft een lange geschiedenis

Lavendel wordt al eeuwenlang gebruikt. Zo gebruikten de Grieken en Romeinen het in badwater en strooide men in de middeleeuwen het kruid binnen over de grond. Lavendel is logischerwijs een geliefd strooikruid vanwege de frisse, lekkere geur en de insectwerende eigenschappen die het zou hebben.

Weetje 3

Waar komt de naam lavendel vandaan?

Men denkt over het algemeen dat het woord afgeleid is van het Latijnse woord “lavare” (wassen), wat natuurlijk een verwijzing is naar het gebruik van de plant in badwater. Anderen zeggen ook wel dat de naam afgeleid is van het Latijn “livere”, wat zoiets als “blauwachtig” betekent.

Fijne ontspannende geur

Dat lavendel een sterke geur heeft, is niet onbekend. De één houdt ervan en de ander kan er niet zo goed tegen. Ik vind het in elk geval een heerlijk kruid en ervaar het zelf zeker als een ontspannende geur. Ik verwacht dat veel mensen er hetzelfde over denken. Neem alleen al de lavendelsauna op de Veluwse Bron, die die dag een beetje aan de drukke kant was, maar waar we nog net niet bil-aan-bil hoefden te zitten, gelukkig… Lees ook verder over de unieke eigenschappen van lavendel.

Deel deze pagina:

1 reactie op “3 weetjes over lavendel

  1. Beste Marloes,

    Leuke blog. Over lavendel kan je bijna een boek schrijven lees ik in je artikel.
    Dat hebben wij gedaan. Een paar maanden geleden heeft Catharina het Lavendel destilleerboek, praktische handleiding over oogsten, stoomdestillatie, kwaliteit en toepassingen van Nederlandse lavendelolie en hydrolaat. Meer info hierover staat op onze website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.