Forel uit de oven met zoete aardappel en boontjes

Recept: forel uit de oven met zoete aardappelen en een botersausje

Forel uit de oven smaakt heerlijk, zeker in combinatie met kruiden die jij lekker vindt. Zo’n eenvoudig gerecht, maar toch echt genieten!

Forel uit de oven met zoete aardappelen, sperziebonen en een botersausje

Ingrediënten

Voor 2 personen:

 • 1 citroen
 • 2 maal forel
 • 500 gram zoete aardappel
 • 10 gram bloem
 • 50 gram (room)boter
 • extra boter voor de forel
 • olijfolie
 • ca. 200 ml. water
 • 1 teentje knoflook
 • verse kruiden (bijv. een takje tijm, oregano en peterselie)
 • verse bieslook
 • zout en peper
 • ca. 400 gram sperziebonen

Bereidingswijze

Maak de forel schoon, indien nodig. Spoel de forel af en dep droog. Was de citroen en de sperziebonen, pel de knoflook. Snijd de helft van de citroen in plakjes en hak de kruiden samen fijn, net als de bieslook en knoflook, en houd deze laatste twee apart. Schil de zoete aardappelen of boen ze goed schoon (als de schil er goed uit zit, kun je ze in de schil bakken). Snijd het in plakjes of blokjes. Haal de uiteinden van de boontjes af. Pers de helft van de citroen en bewaar het sap.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg aluminiumfolie in een ovenschaal en doe daar de forel op. Leg in de buik van de forel wat dunne plakjes boter en bestrooi met de verse kruiden, een klein beetje zout en peper. Leg de citroenschijfjes ertussen, besprenkel met een klein beetje citroensap en wat olijfolie. Ik had er dus geen vispakketje van gemaakt, maar puur de folie gebruikt om de vis niet aan te laten bakken. Je kunt de ovenschaal ook invetten. Zet zo’n 20 minuten in de oven, korter of langer afhankelijk van de grootte van de vis.

Verhit wat olie in een ruime koekenpan. Fruit de knoflook een paar minuutjes en voeg de zoete aardappel toe. Bak op middelhoog vuur in zo’n 15 minuten gaar. Schep zo nu en dan om.

Verwarm voldoende water in een pan om de boontjes te koken. Kook in zo’n 8-10 minuten gaar (zelf had ik ze gestoomd, overigens).

Verhit 25 gram boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Verhit het mengsel al roerende, voeg wat water toe en blijf roeren. Voeg 1 of 2 lepels citroensap toe en beetje bij beetje de rest van de boter. Verdun je saus verder met wat water (houd je pannetje op het vuur); je hebt mogelijk niet al het water nodig. Laat even zachtjes doorkoken en voeg de bieslook toe. Breng op smaak met wat zout en peper.

Strooi voor het opdienen wat zout over de zoete aardappelen. Serveer het botersausje naast de vis, sperziebonen en zoete aardappel.

Opmerkingen recept

Het zurige sausje is een perfecte tegenhanger voor de boontjes en zoete aardappelen. Dit botersausje hoef je dus echt niet alleen voor de forel te gebruiken! Het is misschien even wennen om een hele vis te gebruiken, maar forel is echt een topper voor de oven en is (mits goed bereid) vrij gemakkelijk van de graat te halen.




Forel met zoete aardappel en boontjes

Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Forel uit de oven met zoete aardappelen, sperziebonen en een botersausje
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.