Niets is wat het lijkt…

Het valt me op internet (lees: met name Instagram) op dat er regelmatig foto’s geplaatst worden waar een hele hoop moeite in gestoken is om de werkelijkheid een beetje mooier te maken. En dan met name uit de selfiecategorie…

Waarom is een eenvoudig filtertje niet genoeg? Waarom zou je niet jezelf – zoals je echt bent – laten zien? Voer voor psychologen om maar zo te zeggen, maar niet aan mij om te (ver)oordelen. Wel vraag ik me af waarom? Daarnaast hoef je echt niet ergens bij te horen om mee te tellen. Niet bij de healthy foodies. Niet bij de feestbeesten, niet bij de sportfanaten. Als je gewoon jezelf bent, is het goed!

In hokjes plaatsen

Het is net alsof je in één van de volgende twee hokjes geplaatst moet worden op Social Media: je bent óf bezig met gezond eten en sporten, óf je gaat (te)veel stappen en geniet van (te)veel drankjes en junkfood en zit stil op de bank ’s avonds. Dit is wat grof gezegd, maar dat lijkt wel de tendens te zijn op internet, zeker op Instagram, waar de health- en foodblogs hoogtijdagen vieren. Ikzelf plaats me in géén van beide groepen… Ik sport heel graag, maar geniet ook van een drankje en een hapje. Gezond eten houd ik van, omdat ik dat gewoon lekker vind. Maar dat betekent niet dat ik alles wat ongezond is uit mijn leven heb gebannen.

Welke foto’s zijn echt?

Basilicum foto met sepia filter
Basilicum op de foto met een sepiafiltertje eroverheen.

We delen logischerwijs alleen onze leuke, mooie en herinneringswaardige momenten op Social Media. En waarom ook niet? Vroeger koos je toch ook alleen de mooiste en beste foto’s uit om in je fotoalbum te plakken?

Waar ik wel moeite mee heb zijn de foto’s die overmatig zijn bewerkt; die niet meer “echt” zijn. Met het feit dat mensen uren te tijd nemen om een foto te nemen, de juiste setting te kiezen en dan nog niet tevreden zijn – en dan heb ik het niet over een fotograaf die z’n werk doet. Een out-of-bed-look na een uitgebreid douche en makeupsessie en dan #justoutofbed en #nomakeup toevoegen en waarbij de eyeliner overduidelijk te zien is. Foto’s waarbij je je vetjes toch eerst even wegwerkt of dat zandloperfiguur fotoshopt.

En zeg nou niet dat dat overdreven is. Kijk zelf maar eens naar dit artikel in de Elle: de gootste fotoshopblunders op een rij. (Heel grappig trouwens, dus eigenlijk mogen ze er wel mee doorgaan…).

Ik doe niet aan hokjes

Ik voel me zelf niet in een specifiek hokje passen en wil dat ook niet nastreven. Als we nu een ander ook niet een stempel opdrukken, beginnen we in elk geval bij onszelf! Ik hoop dat mensen dicht bij zichzelf blijven en de wereld om hun heen niet voor de gek houden. En die ene perfecte foto… wat maakt het nu echt uit, vooral als het niet eens “echt” is?

Wel vind ik het leuk om mijn passie te blijven delen. Soms in mooie vorm, soms misschien wat minder mooi (door een stukje ongeduld) :-). Kan gebeuren, want zo gaat het “in het echt” nou eenmaal ook!

Deel deze pagina:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.