Rendierburgers (sliders) bij Fosshotel Husavik in IJsland

Eten en drinken in IJsland

Wat een bijzonder land en wat waren we verrast door de keuken in IJsland. Het is een land met tradities en eetgewoontes die wij in Nederland niet (altijd) kennen of kunnen begrijpen. Denk hierbij aan paardenvlees en walvis (ja ik weet het, sorry…). Ook wordt er veel vis gegeten in diverse vormen. We zijn drie keer wat uitgebreider uit eten geweest en het smaakte alle drie de keren echt heerlijk! Wij hebben ons niet gewaagd aan de echt extreme tradities, zoals gefermenteerde haai (wat ook niet lekker schijnt te zijn).

Schapen en paarden in IJsland

Schapen onder ons hotelraam bij Fosshotel Glacier Lagoon
Schapen onder ons hotelraam

Dat er in IJsland veel schapen zijn weet iedereen die er geweest is. Niet zo vreemd dus dat bijna elk restaurant wel lams- en of schapenvlees serveert, zoals de lamscarpaccio hieronder afgebeeld. Ook vind je broodjes met (gedroogd) lamsvlees. De smaak is heel anders dan wij in Nederland kennen. Dat schijnt o.a. te komen doordat ze vanaf het voorjaar tot de herfst in de vrije natuur grazen en daardoor een grotere variëteit aan (on)kruiden binnenkrijgen, en in die periode geen granen.

Het is in IJsland ook normaal om paardenvlees te nuttigen. Paarden en schapen zijn door de Vikingen meegenomen naar het land en komen er dus niet van nature voor. De paarden werden vooral voor het vervoer ingezet en de schapen vanwege de melk, wol en het vlees.

Lamscarpaccio in IJsland bij Fosshotel Glacier Lagoon
Lamscarpaccio in IJsland bij Fosshotel Glacier Lagoon

Maar ook andere eetgewoontes

Ik schrok toch wel een beetje toen ik onderstaande menukaart zag met traditionele IJslandse gerechten. Niet gehad trouwens, maar naar het schijnt is papegaaiduiker heel bijzonder en lekker. Mijn vriend heeft rendierburgers gegeten die heerlijk smaakten (zie headerafbeelding van dit bericht). Rendieren komen vooral in Noord- en Oost-IJsland voor en zijn in de 18e eeuw door een Noorse koning meegenomen.

Gerechten uit de streek in IJsland bij Fosshotel Husavik in IJsland

Vis in IJsland

Fish & chips. Gedroogde kabeljauw. Verse zalm, garnalen en forel. In IJsland wordt veel vis gegeten, zowel uit de zee als uit de rivieren. We hebben ook regelmatig vissers gezien bij de rivieren en viskwekerijen in de fjorden aan de oostkust. Onderstaande zalm kregen we geserveerd in hotel Örk in Hveragerdi en smaakte echt verrukkelijk! Met o.a. erwtenpuree en een wittewijnsausje.

Zalm met erwtenpuree bij hotel Örk in IJsland

Overal eten te krijgen

Over eten in IJsland hoef je je (als je je route enigszins voorbereidt) niet druk te maken. In bijna elk N1 tankstation is eten te verkrijgen. De ene groter dan de ander. Broodjes in alle soorten en maten. Soepen, rijstgerechten en salades. Bijna elke N1 beschikt ook over een soort snackbar waar je o.a. pizza en hamburgers, maar ook (lams)hotdogs en fish & chips kunt halen.

Drinken en drankjes

Als je koffie of frisdrank bestelt krijg je meestal een beker of glas en kun je je eigen drinken tappen. Vaak is het filterkoffie, die bijna elke keer goed smaakte. In de meeste hotels bieden ze gratis water aan (buiten het restaurant om) waar je koud en soms ook heet water kan tappen – naast dat je het dus gewoon op je kamer uit de kraan kunt drinken. Bij één thermisch actief gebied waar een toilet stond kon je het water niet drinken, waarschijnlijk door de stoffen die in het water zaten, maar dat stond duidelijk aangegeven.

Wat betreft alcoholische dranken is IJsland duur. Je hebt een zogeheten Vinbudin in veel dorpjes waar je sterke drank, bier en wijn kunt kopen. De goedkoopste fles wijn was zo’n 1290 kronen (Euro 9,90). In de hotels betaalden we meestal zo’n 1000 tot 1400 kronen voor een biertje van de tap (halve liter) wat overeenkomt met (op 2 september 2016) Euro 7,75 tot 10,80. Vaak was er happy hour van 16:00 tot 18:00 uur in de hotels, waarbij je het tweede biertje gratis kreeg of het drankje voor de helft van de prijs. De Gull smaakte in elk geval prima!

Biertje van de tap Gull in IJsland

Eten en drinken in IJsland samengevat

Ik heb natuurlijk maar een paar opvallende zaken over eten en drinken in IJsland eruit gelicht, vooral waar we zelf rechtstreeks tegenaan liepen. Het spreekt voor zich dat er nog veel meer over te vertellen valt. Ik ga dan ook zeker nog een uitgebreid artikel maken over de IJslandse keuken. Houd daarvoor dit gedeelte van deze website in de gaten!

Deel deze pagina:

3 reacties op “Eten en drinken in IJsland

  1. Kook zelf. Check van te voren of de accommodatie een keuken heeft, zodat je zelf kan koken en kan besparen op uit eten gaan. Koop je lunch bij een tankstation of supermarkt. Neem bijvoorbeeld een sandwich of koop zuivelproducten zoals Skyr. Skyr is typisch IJslands, het is een soort magere kwark die in verschillende smaken verkrijgbaar is.

  2. Hoi, we zijn net terug van IJsland, dank voor deze tips en inspiratie, hebben er een fantatische IJsland reis van gemaakt, … blogs online zijn echt de inspiratiebron voor ons, voor mensen die ook naar IJsland willen heb ik alvast een leuke en alternatieve reisgids gevonden op shop.themediabay.be/nl/reisgidsen/ijsland-rondreis die we graag delen. Zeker eens proberen, je kan hem gratis inkijken.

    1. Beste Wouter,

      Ik heb je link verwijderd uit je reactie, aangezien het verdacht veel op linkbuilding lijkt ;-). Stel dat ik het mis heb, dan kan de lezer gelukkig nog steeds de url kopiëren en naar de website toe navigeren (en je hebt toch nog een mention te pakken, en dat is ook nog wat waard).

      IJsland is zeker de moeite waard! Ik was onze eigen reisgids en heb alles zelf opgezocht en uitgewerkt. Ik weet van een ander stel dat zij veel baat hadden bij de reisgids van de ANWB.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.