Bloem en eieren

Zelf verse pasta maken (basisrecept)

Zelf verse pasta maken is niet moeilijk. En hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt! In dit blogbericht geef ik je een basisrecept voor zelfgemaakte pasta met eieren, ook wel eierpasta geheten.

Hoe maak je verse pasta?

Weet jij al een beetje hoe je verse pasta moet maken? Scroll dan naar beneden voor het recept en de ingrediënten. Lees hieronder gerust verder om meer te weten te komen over het bereiden van verse eierpasta.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen heb je een ruim en schoon aanrechtblad nodig. Verder gebruik ik een kom om te mengen, maar dat hoeft niet. Een ruime kom is wel zo handig als je pasta voor slechts 2 personen maakt (wat ik dus meestal doe). Ik krijg het voor die hoeveelheid namelijk niet voor elkaar om een rand te creëren die hoog genoeg is, waarover je bij de bereidingswijze meer leest.

Verder is een pastamachine handig, maar je kunt het ook volledig met een deegroller uitrollen en snijden. Je kunt de eieren en bloem mengen met de vingers, maar doe je dat liever niet, gebruik dan een vork. En voor de rest heb je eieren en bloem nodig, een beetje geduld en spierkracht om je deeg te kneden.

Gebruikte pastamachine is synoniem voor chaos in de keuken

Weetjes en tips

Je leest weleens dat er aan het deeg dat gebruikt wordt om te vullen (bijvoorbeeld ravioli), melk of olie toegevoegd wordt. Ik heb dat de laatste keer niet gedaan en het resultaat is prima geweest. Aan jou natuurlijk de keuze!

Verder nog wat tips bij het maken

Hoe vaker je vers pastadeeg maakt, hoe handiger je erin wordt! Ik geef je graag wat tips mee die mij goed hebben geholpen. Is je deeg te plakkerig? Voeg dan nog wat bloem toe. Je eieren zijn in verhouding wat groot. Blijft je deeg niet goed plakken, is het te droog? Voeg dan een klein beetje water toe, tot zover nodig is.

 • Houd er rekening mee dat je deeg minimaal een half uur moet rusten
 • Het kneden zelf duurt meestal zo’n 10 minuten tot een kwartier

Als je het recept hieronder maakt, heb je een ruime hoeveelheid pasta voor 2 personen. We vinden het zelf soms wat veel, dus houd daar rekening mee als je verse pasta maakt. Is het een vrij zware saus die je erbij serveert? Kies er dan voor om een deel van de pasta in te vriezen. Als je dat doet, dan raad ik je aan gewoon meer maken, bijvoorbeeld voor 4 personen (= 4 eieren en 400 gram bloem). Invriezen doe je door de pasta na het snijden in sliertjes met voldoende bloem te bestrooien, nestjes te maken, goed te laten drogen en in losse porties van zo’n 100 gram per persoon in te vriezen. Meer of minder kan natuurlijk ook!

Hieronder vind je het basisrecept voor verse eierpasta, inclusief benodigdheden, ingrediënten en bereidingswijze. Bekijk ook onderaan deze pagina recepten waarin ik verse pasta gebruikt heb.Benodigdheden verse pasta

Keukenhulpjes en accessoires

 • Schoon aanrechtblad
 • Eventueel een kom om te mengen
 • Schone handen en wat spierkracht
 • Eventueel een vork om te mengen
 • Een deegroller of een pastamachine
 • Een mes (als je geen pastamachine hebt)

Eventuele overige hulpmiddelen bij het bereiden van verse pasta, zoals een rekje voor spaghetti.

Ingrediënten voor de pasta

Voor 2-3 personen

 • 2 grote eieren
 • 200 gram bloem (plus meer om je aanrecht te bestuiven en om het deeg minder plakkerig te maken)
 • wat zout naar wens
 • wat water indien nodig

Bereidingswijze pasta maken

Stap 1: aanrecht schoonmaken of kom gebruiken

Maak eerst je aanrecht goed schoon of gebruik een wijde ruime kom.

Stap 2: bloem zeven boven kom of aanrecht

Bestuif het aanrecht of de kom met bloem. Zeef de 200 gram bloem, meng er naar wens een snufje zout doorheen, en maak een soort ring met hoge rand. Let op: als je het recept voor 2 personen maakt (en dus maar 200 gram bloem nodig hebt), dan kun je het er beter niet op gokken om het op het aanrecht te doen, aangezien het vrij weinig bloem is en je niet zo’n hoge rand kunt maken… Dat heeft bij mij vaak tot een kliederboeltje geleid! 🙂

Stap 3: eieren mengen met het bloem

Giet de eieren in het midden van de bloem en verdeel het ei vlug met je vingers (of een vork, wat je prettig vindt) door de bloem; werk van binnen naar buiten.

Stap 4: deeg kneden

Kneed het deeg tot je een soepel deeg hebt. Het kneden kost wat kracht, maar houd vol tot het deeg echt veerkrachtig aanvoelt! Leg het ongeveer een half uur voor je het gaat bewerken in de koelkast. Pak je deegbol goed in met huishoudfolie of een plastic zak, zodat het niet uitdroogt.

Stap 5: de pasta bewerken

Verdeel de pasta in 4 gelijke delen. Leg de 3 delen die je eerst niet bewerkt onder een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen. Maak een vierkantje van het deeg en haal het door de pastamachine van wijdste stand tot de gewenste stand, om de gewenste dikte te bereiken. Dat is voor tagliatelle ongeveer tussen een speelkaart en een viltje in. Geen pastamachine? Rol het deeg dan uit met een deegroller, maar trek dan wel wat meer tijd en geduld ervoor uit.

Laat een kwartiertje drogen voor je het snijdt of ga direct aan de slag en bestrooi elke lap met bloem. Haal de pasta door de pastamachine en trek de sliertjes los (als het teveel aan elkaar blijft plakken moet je de volgende keer wat meer bloem gebruiken of wat langer laten drogen).

Kook je verse pasta (tagliatelle) in kokend water in ongeveer 1 minuut gaar. Heb je de pasta na het snijden laten drogen? Houd dan rekening met zo’n 2 tot 5 minuten kooktijd, afhankelijk van de dikte.

Enkele recepten met verse pasta

Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Basisrecept verse pasta
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.