Groentesoep met balletjes op basis van zelfgemaakte runderbouillon

Recept: groentesoep op basis van zelfgemaakte runderbouillon

Zelfgemaakte runderbouillon – of in dit geval een groente/runderbouillon – is helemaal niet zo moeilijk! Dit recept voor groentesoep legt het voor je uit… Als je soep uit blik gewend bent, ga je direct het verschil in zout opmerken. Verse bouillon smaakt over het algemeen een stuk minder zout! Voeg bij voorkeur aan het eind wat zout toe naar eigen smaak, als je daar behoefte aan hebt.

Groentesoep met balletjes op basis van zelfgemaakte runderbouillon

Voor 2-3 personen

Ingrediënten voor de runderbouillon

 • ca. 250-300 gram runderschenkel
 • 1 prei
 • 2 wortels
 • 1 ui
 • 2 takjes selderij, 2 takjes rozemarijn
 • 1 stengel bleekselderij
 • 5 kruidnagels
 • 2 laurierblaadjes van redelijk groot formaat
 • 1,5 liter water
 • klein beetje boter

Ingrediënten voor de soep

 • zout en peper
 • zo’n 200 tot 300 gram soepballetjes
 • soepgroente (200-400 gram, waar jij van houdt)
 • 50 gram vermicelli
 • 2 takjes fijngehakte verse peterselie
 • stokbrood
Bereidingswijze runderbouillon

Pel de ui en snijd in grove stukken. Was de prei goed en snijd ook in stukken, net als de wortel en bleekselderij. Verhit een klein beetje boter in een grote soeppan en bak de schenkel even aan op middelhoog vuur. Voeg de ui direct toe en bak tot de ui glazig begint te worden. Giet het water in de pan en doe de prei, wortel, bleekselderij, snijselderij, kruidnagels en laurierblaadjes erbij. Zet het vuur laag en laat minimaal 3 uur zachtjes trekken. Langer mag (liever zelfs)!

Soep bereiden

Zo’n 20 minuten voor je het op gaat dienen giet je de bouillon door een zeef. De groente en kruiden gooi je weg (die zijn te papperig geworden). Het vlees van de schenkel snijd je los van het bot en versnipper je door de soep. Doe de balletjes in de pan en kook ze zo’n 5 minuten. Voeg vervolgens de groente en vermicelli toe en kook nog zo’n 10 minuten door tot de groentes beetgaar zijn. Breng op smaak met wat zout en peper.

Serveer met stukjes stokbrood en strooi de peterselie over de kommen soep.

Opmerkingen recept

Zoals je ziet is het helemaal niet moeilijk om runderbouillon te maken. Eigenlijk is dit een mix tussen een groente- en runderbouillon. “Echte” runderbouillon maak je bijvoorbeeld met nog meer botten en vlees. Bij een schenkel van zo’n 600 gram voeg je ongeveer 2,5 tot 3 liter water toe. Hoe minder water, des te sterker je bouillon smaakt.
Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Groentesoep op basis van runderbouillon met balletjes
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
0graygraygraygraygray Based on 2 Review(s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.