Rosbief met geroerbakte broccoli in bouillon met rozemarijn-aardappelpartjes

Recept: rosbief uit de oven met broccoli en gebakken aardappelpartjes

Een heerlijk recept voor rosbief uit de oven met broccoli en gebakken aardappelpartjes. Eigenlijk heel basic, maar oh zo lekker! Juist door de broccoli anders te bereiden dan het te koken, en de aardappels lekker te bakken in olijfolie zet je toch weer wat anders op tafel dan de “gebruikelijke” Hollandse aardappels-vlees-groente-gerechten. En het is nog gezond ook!

Rosbief met broccoli en gebakken aardappels

Voor 2 personen

Ingrediënten

  • rosbief van zo’n 500 gram of minder (krijg je bijna niet op… 🙂 maar het mag wel!)
  • 50 gram boter
  • zout en peper
  • ca. 400 gram broccoli
  • ca. 60ml bouillon
  • cayennepeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels verse rozemarijn
  • ca. 500 gram aardappelen
  • olijfolie
Bereidingswijze recept

Haal het vlees minimaal een half uur voor je het gaat verwerken uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 graden. Dep de rosbief droog en bestrooi rijkelijk met zout en peper (wrijf het er aan alle kanten goed in). Verhit de helft van de boter in een ovenvaste braadslee of pan en braad de rosbief aan alle kanten aan. Leg de rest van de boter erboven op en zet in de oven gedurende zo’n 25 minuten. Doe dit door de braadslee in het geheel in de oven te zetten, of de rosbief met baksel en al in een ovenschaal over te doen. Heb je een vleesthermometer? Houd voor een rosé rosbief ongeveer 55 graden aan. Laat de rosbief afgedekt onder aluminiumfolie minimaal 5 minuten rusten.

Broccoli en aardappels bereiden

Bereid de bouillon indien nodig. Was de aardappelen goed. Kies bij voorkeur voor een aardappelmix met verschillende schilkleuren. Ziet de schil er niet zo goed uit? Schil de aardappelen dan eerst. Snijd de aardappel in partjes. Pel en snipper de knoflook. Ris de blaadjes van de takjes van de rozemarijn en hak de blaadjes fijn. Snijd de broccoli in roosjes.

Verhit 1-2 eetelepels olijfolie in een wok of koekenpan en fruit de helft van de knoflook een paar minuten op hoog vuur. Doe de aardappelen erbij, draai het vuur middelhoog en doe een deksel op de pan. Bak ze 15 minuten met deksel en vervolgens nog zo’n 10 minuten zonder deksel. Schep gedurende de hele baktijd af en toe om.

Verhit na ongeveer een kwartier in een andere pan (of wok) wat olijfolie. Fruit de rest van de knoflook een paar minuutjes. Doe de broccoli erbij en roerbak ongeveer 3 minuten tot de broccoli mooi groen kleurt. Doe de bouillon erbij en een snufje cayennepeper en breng aan de kook. Roerbak in zo’n 3 tot 5 minuten gaar zonder deksel op de pan; blijf goed roeren!

Bestrooi als je aardappelen gaar zijn met rozemarijn, zout en wat peper. Snijd het vlees aan en dien alles op.

Opmerkingen recept

Een groot stuk vlees als rosbief kun je het beste met een vleesthermometer bereiden. Heb je dat niet, houd voor rosbief dan (na aanbraden) zo’n 5 minuten per 100 gram aan op 160 graden. Een lagere of hogere temperatuur kan ook! Dan zal de kooktijd anders worden.
Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Rosbief met geroerbakte broccoli in bouillon met rozemarijn-aardappelpartjes
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.