Stoofvlees in bier en bouillon met worteltjes uit de oven en-gebakken aardappeltjes uit de airfryer

Recept: stoofvlees in bier met worteltjes uit de oven en gebakken aardappels

Stoofvlees is en blijft een lekker herfst- en wintergerecht. Dit keer (1 van mijn favoriete stoofgerechten) gestoofd in bier en bouillon, gekruid met sambal, laurier en kruidnagel. Geserveerd met wortels uit de oven en gebakken aardappelpartjes.

Stoofvlees in bier en bouillon met worteltjes uit de oven en gebakken aardappeltjes

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • ca. 500-600 gram runderstoofvlees
  • boter om te braden
  • 4 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • bloem
  • 1 tl sambal
  • 1 flesje donker bier
  • 250 ml bouillon
  • 4 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 800 gram wortels
  • 2-4 eetlepels azijn (witte wijnazijn bijv.)
  • 1 eetlepel verse tijm of 2 theelepels gedroogde
 • 1 kilo aardappels
Bereidingswijze

Het stoofvlees bereiden (min. 3 uur stoven, liefst 4 uur)

Pel de uien en snijd in ringen. Pel en hak 1 teen knoflook fijn. Snijd het vlees in blokjes van gelijke grootte. Vermeng 2 eetlepels bloem met de sambal, wat zout en peper en bestuif het vlees ermee.

Verhit wat boter op middelhoog vuur en voeg de knoflook en ui toe aan de stoofpan. Verwijder de ui uit de pan en bak het vlees kort aan alle zijden aan en draai het vuur lager. Doe 2 eetlepels azijn in de pan en roer het vlees even om. Voeg het bier en de bouillon toe en laat even uitblussen tot het stoofvlees tegen de kook aan komt zonder al te veel schuim.

Voeg de laurier en kruidnagel toe en laat op laag vuur minimaal 3 uur lang stoven.

De aardappels bereiden

Schil en was de aardappelen, snijd ze in partjes. Heb je een airfryer? Bereid dan de aardappels zoals omschreven in dit recept voor aardappelpartjes uit de airfryer voor 2 personen. Let op: voor 4 personen moet het iets langer! Daarvoor moet je ze minimaal een half uur laten weken in koud water en vervolgens heb je nog zo’n half uur nodig voor het opwarmen en bakken.

Heb je geen Airfryer? Dan kun je ze natuurlijk ook bakken in de pan, zoals hier beschreven.

De wortels bereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Pel en hak de andere knoflookteen fijn. Ris de tijmblaadjes van de stengels (als je dat nog niet gedaan hebt) en hak fijn. Was de wortelen en snijd ze in de lengte doormidden.

Leg je wortelen in een ruime ovenschaal en mix ze met de knoflook, tijm en wat olijfolie (ca. 1-2 eetlepels) en wat azijn (ca. 2-4 eetlepels). Zorg ervoor dat je wortels allemaal in aanraking zijn gekomen met de olie en azijn, bestrooi met peper en zout. Dek je schaal af (bijv. met aluminiumfolie) en zet ze 40 minuten in de oven. Haal de folie eraf en bak nog eens 10 minuten door.

Opmerkingen recept

Hoe langer je het stoofvlees laat stoven op laag vuur, hoe lekkerder. Ik heb dit recept geschreven voor 4 personen, aangezien ik meestal meer stoofvlees maak en dan invries. Ga je met z’n tweetjes ervan eten, dan spreekt het voor zich dat je de hoeveelheid wortels en aardappels moet halveren.

Verder doe ik de hoeveelheid boter, azijn en olie in dit gerecht (ook voor de worteltjes) altijd op gevoel, dus exacte hoeveelheden kan ik niet zo goed aangeven. Houd je niet zo van de zurige smaak van azijn? Doe dan wat minder. Zie ook dit recept voor runderstoofvlees voor 2 personen waarin ik geen azijn gebruikt heb.
Stoofvlees in bier en bouillon, laurier, kruidnagel en sambal

Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Stoofvlees in bier en bouillon met worteltjes uit de oven en gebakken aardappeltjes uit de airfryer
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

2 reacties op “Recept: stoofvlees in bier met worteltjes uit de oven en gebakken aardappels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.