Zalmfilet met gestoomde en roergebakken snijbonen

Recept: zalmfilet met geroerbakte snijbonen en aardappeltjes

Gebakken zalmfilet uit de pan is in ons huis altijd een winnaar! De truc? Erbij blijven en nooit te lang bakken. Hoe je het nu precies het beste aan kunt pakken, lees je verderop in het recept voor zalmfilet gebakken in de pan, dit keer gecombineerd met geroerbakte snijbonen in knoflook en rode peper en aardappeltjes uit de airfryer (of oven, of pan).

Zalmfilet gebakken in de pan met gestoomde-geroerbakte snijbonen en aardappelpartjes

Voor 2 personen

Ingrediënten

  • 2 gelijke stukken zalmfilet met de huid
  • citroensap
  • 2 tl gedroogde dille (of 1 el verse)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 500 gram verse aardappels, geschild, gewassen en in partjes gesneden
Bereidingswijze

De aardappels bereiden

Heb je een airfryer? Bereid dan de aardappels zoals omschreven in dit recept voor aardappelpartjes uit de airfryer. Daarvoor moet je ze minimaal een half uur laten weken in koud water en vervolgens heb je nog zo’n half uur nodig voor het opwarmen en bakken.

Heb je geen Airfryer? Dan kun je ze natuurlijk ook bakken in de pan, zoals hier beschreven. Als je ze in de oven wilt bakken, kun je de aardappels het beste eerst 5 minuten voorkoken, afgieten en laten uitstomen (en even omschudden). Doe ze vervolgens met wat olijfolie en kruiden naar wens in de voorverwarmde oven (op 200 graden) en bak 3 kwartier tot een uur op een ingevette bakplaat (of bakpapier), tot ze bruin kleuren en gaar worden.

De snijbonen en zalmfilet bereiden

Pel en snipper beide knoflooktenen en splits de hoeveelheid in tweeën. Snijd de rode peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijst. Hak fijn. Haal beide topjes van alle snijbonen af en snijd ze in plakjes. Leg de zalmfilets op een bord en bestrooi rijkelijk aan alle kanten met zout en peper. Smeer de helft van knoflook voorzichtig uit over de zalmmoten, besprenkel met wat citroensap en bestrooi met de dille. Laat ze apart liggen.

Stoom de snijbonen gedurende 8 minuten in een stoompan. Verhit wat olijfolie in een wok of koekenpan en voeg de rest van de knoflook toe, samen met de fijngehakte rode peper. Fruit op middelhoog vuur een paar minuten en voeg de snijbonen toe. Roerbak nog zo’n 5 minuten tot ze lekker knapperig zijn.

Verhit intussen tijdens of direct na het stomen van de snijbonen wat olijfolie in een andere pan. Leg de zalmfilet met de huid naar beneden in de pan en laat bakken tot je ziet dat ze ongeveer tot de helft gaar zijn (vanaf de rand begint de vis dan witter te kleuren). Draai de zalmfilets om en bak op iets lager vuur door, tot je ziet dat de filets aan de zijkant licht gekleurd zijn. Afhankelijk van de dikte is dat dan nog zo’n 4 tot 6 minuten. Zet het vuur niet te hoog! Als er witte substantie uit de zijkanten tevoorschijn komt heb je het vuur te hoog staan.

Opmerkingen recept

De baktijd van de zalm is afhankelijk van de dikte van de moot. Over het algemeen geldt ongeveer 5 minuten voor een medium gegaarde dunne zalmfilet tot in totaal zo’n 10 minuten voor een dikkere.

Tip: ga dus niet de hele tijd je zalm om en om draaien, maar draai ‘m gewoon eenmaal tijdens de baktijd om.

Als je de airfryer gebruikt ben je natuurlijk iets sneller klaar als je let op totale baktijd (hier onderaan op de pagina maximaal een uur opgegeven voor als je ze in de oven bereidt). Je kunt ook gewoon de aardappels koken als je dat lekkerder vindt of voorgebakken diepvriesaardappeltjes kopen als je wat minder tijd hebt.
Zalmfilet met gestoomde en geroerbakte snijbonen en aardappeltjes uit de airfryer of oven

Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Zalmfilet met gestoomde en geroerbakte snijbonen en aardappeltjes uit de airfryer of oven
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

2 reacties op “Recept: zalmfilet met geroerbakte snijbonen en aardappeltjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.