Mediterraanse boerenkoolstamppot met rode ui, rode peper en gegrilde paprika

Recept: boerenkoolstamppot met gegrilde rode paprika

Deze stamppot met gegrilde rode paprika en rode ui is een lekker alternatief voor de normale boerenkoolstamppot, die overigens ook altijd nog heerlijk smaakt!

Boerenkoolstamppot met mediterraans tintje, met gegrilde rode paprika, rode peper, rode ui en balsamicoazijn

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 300 gram spinazie
  • 400-450 gram geroosterde (gegrilde) paprika
  • Spekblokjes naar smaak (250 gram bijv.)
  • 1 of 2 rookworsten
  • balsamicoazijn
  • peper en zout
  • olijfolie




Bereidingswijze mediterraanse boerenkool

Zet een pan met voldoende water en wat zout op voor de aardappelen. Schil de aardappelen. Was en snijd ze in blokjes. Kook ze in 15 tot 20 minuten gaar.

Pel en hak de knoflook fijn. Schil de rode ui en snipper deze. Verwijder de zaadlijst van de rode peper en hak fijn. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote wok en voeg de knoflook en rode peper toe. Fruit 2 minuten op middelhoog vuur en doe de ui erbij. Roerbak een paar minuten tot de uien glazig zijn. Voeg de boerenkool toe en roerbak 5 minuten op hoog vuur en voeg eventueel wat olijfolie toe als dat nodig is. Draai het vuur vervolgens weer wat lager en doe er een scheut water bij. Laat stomen met deksel op de pan tot je boerenkool gaar is. Schep af en toe om.

Snijd 2/3 van de gegrilde paprika in blokjes en 1/3 in reepjes voor de garnering. Bereid intussen de rookworst door deze in heet (niet kokend) water te leggen en op te warmen zolang nodig is. Zet ook een pannetje op het vuur voor de spekblokjes bak ze gaar.

Giet de aardappelen af en bewaar wat kookvocht. Haal de boerenkool-rode-ui-mix van het vuur en doe er een scheut balsamico-azijn door. Doe vervolgens de groentemix en 2/3 van de gegrilde paprika en stamp tot je tevreden bent! Voeg wat kookvocht of melk toe om de stamppot smeuïg te maken.

Bestrooi met zout en peper, schep om, proef en voeg eventueel nog wat balsamico-azijn toe als dat nodig is. Warm goed door en dien op. Garneer met de rest van de gegrilde paprikareepjes.

Opmerkingen recept

Je kunt voor deze boerenkoolstamppot de paprika natuurlijk ook zelf grillen. Gebruik dan 2 paprika’s. De balsamico-azijn is een belangrijke smaakmaker in dit gerecht, maar overdrijf het niet; je wilt niet dat het gaat overheersen.




Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Mediterraanse boerenkoolstamppot met rode ui, rode peper en gegrilde paprika
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

2 reacties op “Recept: boerenkoolstamppot met gegrilde rode paprika

    1. Oeps, die stonden nog in het ingrediënten-lijstje uit een oud recept.. Dank voor je opmerkzaamheid, intussen heb ik het verwijderd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.