De aardappelpuree was de hero van het gerecht! Ook de snijbonen zijn net even anders dan de gekookte variant. Je stoomt ze en roerbakt ze vervolgens en brengt ze dan op smaak.
Snijbonen met chili, aardappelpuree met pastinaak en pompoen en runderworstjes
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 100 gram pastinaak
- 150 gram pompoen
- 300 gram aardappelen
- 400 gram snijbonen
- ca. 10 ml melk naar wens
- 1/2 eetlepel verse fijngehakte tijm
- 1-2 eetlepels citroensap
- 1/2 of 1 theelepel chilivlokken
- 1 grote teen knoflook
- Zout
- 2 of 3 runderworstjes
- Olijfolie en (bak)boter)
Bereidingswijze
Breng een grote pan met water aan de kook voor de puree. Schil intussen de pastinaak, aardappelen en pompoen. Snijd in blokjes van gelijke grootte. Kook 15 tot 20 minuten tot het gaar is.
Haal na zo’n 10 minuten kooktijd (voor de puree) de punten van de snijbonen af. Was ze eventueel als ze vies zijn. Snijd in schuine plakjes van zo’n 2 cm. Zet een stoompan op het vuur en zodra het water kookt, stoom je ze zo’n 10 minuten.
Pel en hak intussen de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de tijm (als je dat nog niet gedaan hebt). Verhit voldoende bakboter in een koekenpan en bak de runderworstjes om en om gaar. Giet (zodra gaar) de pastinaak, aardappelen en pompoen af. Stamp het samen met de tijm tot een grove puree; gebruik daarvoor eventueel een beetje melk of kookvocht. Warm de puree goed door en houd warm.
Verhit wat olijfolie in een wok of (hoge) koekenpan en fruit de knoflook 1 tot 2 minuutjes. Doe de gestoomde snijbonen erbij en roerbak zo’n 3 minuten. Voeg aan het eind van de baktijd de citroensap en chili-vlokken toe. Bestrooi met wat zout.
Opmerkingen recept
Heb je geen verse tijm in huis? Reken in plaats van een 1/2 eetlepel, ongeveer 1 theelepel gedroogde tijm.
Als je van een smeuïge puree houdt, kun je natuurlijk ook een keukenmachine, staafmixer of blender gebruiken. Mogelijk moet je dan wat meer melk en/of kookvocht toevoegen.
