Mosterdzaadjes

Weet jij eigenlijk wat mosterd is?

Naast mosterdzaadjes gebruik of eet je misschien weleens mosterd als saus of dressing. Zelf heb ik er eigenlijk nooit zo bij nagedacht waaruit mosterd bestaat. Nieuwsgierig als ik ben, zijn dat dan ook precies de dingen waar ik meer van wil weten. Tijd om wat dieper in de wondere wereld van mosterd te duiken, een saus die je smaakpapillen letterlijk prikkelt!

Wat is mosterd

Mosterd is een zogeheten condiment, wat op zijn beurt weer een smaaktoevoeging of -versterking is. Een ander woord is ook wel kruiderij. Een condiment is iets dat altijd op basis van een recept gemaakt wordt. Mosterdzaadjes op zichzelf zijn dus niet een condiment, maar de saus of pasta wel.

Samenstelling van mosterd

Mosterd bestaat uit gemalen, hele of gekneusde mosterdzaadjes vermengd met o.a. water, azijn, citroensap, wijn (of andere vloeistoffen), zout en andere specerijen. Soms wordt er bijvoorbeeld weleens rode peper aan mosterd toegevoegd of suiker, zoals in Amerika. De mosterdsaus of pasta varieert in dikte en kleur en in smaak.

Soorten mosterd

Enkele mosterdsoorten die je waarschijnlijk wel kent zijn:

  • Honingmosterd: een mix van honing en mosterd, lekker zoet en pittig tegelijk (vaak een ratio van 1 op 1) .
  • Dijon mosterd: bestaat uit bruine mosterdzaadjes (Brassica juncea) en witte wijn of een mix van wijnazijn, water en zout om de oorspronkelijke verjus na te bootsen.
  • Engelse mosterd (Colman’s mustard): één van de scherpste mosterdsoorten die er bestaat, heeft als basis droog gemalen mosterdmeel van zwart en wit mosterdzaad.
  • Zaanse mosterd: middelscherp van smaak, fijn en zacht van structuur.
  • Amerikaanse mosterd: deze mosterd heeft een milde, zoete smaak door de suiker die eraan toegevoegd wordt.
  • Karashi: wordt gebruikt in de Japanse keuken, is verkrijgbaar in poeder- of pastavorm.

In de diverse mosterdsoorten worden verschillende mosterdzaadjes gebruikt. De bruine en zwarte mosterdzaadjes zijn scherper dan de witte (of gele). Vaak kennen diverse streken in Nederland overigens ook hun eigen mosterdsoort, zoals Zeeuwse of Deventer mosterd.

→ Lees ook meer over de mosterdplant zelf.

Verjus is een middeleeuwse smaakmaker op basis van ongerijpte druiven. Lees er meer over op Wikipedia.

Dijon mosterd
Scherpe dijon-mosterd

Betekenis en geschiedenis mosterd

Het woord mosterd stamt af van het Latijnse woord ‘mustum’. Mustum betekent letterlijk druivesap. In de Nederlandse taal zien we het woord terugkomen in 1240 na Chr. De Romeinen experimenteerden met de bereiding van de saus mosterd, maar de plant en de zaadjes zelf werden sowieso al langer gebruikt.

Gebruik mosterd (saus)

Gebruik mosterd eens wat vaker in de keuken dan alleen bij een broodje knakworst, bitterbal of blokje kaas. Je kan het bijvoorbeeld heel goed in een ovenschotel doen als smaakmaker, zoals in deze kipschotel met groentes. En wat te denken in een dressing voor eens salade, zoals deze boerenkoolsalade? In dit recept voor palmkool met zalm is het onderdeel van een sausje (eigenlijk ook een dressing). Verder is mosterd ook heel geschikt om vlees of vis te bestrijken en te braden of bakken.

Veelzijdig sausje

Mosterd wordt al eeuwenlang gebruikt en dat is ook niet zo vreemd. De smaak is eigenzinnig en brengt heel veel gerechten op smaak. Nooit geweten eigenlijk dat de samenstelling van deze saus of pasta zo eenvoudig is en vaak alleen naast water een zure toevoeging kent. Zo zie je maar weer dat lekker niet ingewikkeld hoeft te zijn!

Deel deze pagina:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.