Wist je dat… over de Franse keuken [3 weetjes]

La France, le pays du fromage! Lees meer over dit feitje en andere wetenswaardigheden over de Franse keuken, het alledaagse eten en drinken in Frankrijk. Ik heb er dit keer 3 voor je op de rij gezet: over de Franse kazen, de sandwich américain en de croissant.

Wist je dat…

1. …er meer dan 400 Franse kazen bestaan.

Frankrijk en kaas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In totaal bestaan er zeker zo’n 400 tot 500 Franse kazen, waarvan er een stuk of 45 het officiële AOP-keurmerk dragen. AOP staat voor Appellation d’Origine Protégée, een vorm van een beschermde oorsprongsbenaming. Als een kaas voldoet aan dat keurmerk, dan voldoet het aan verschillende voorwaarden. Denk aan een specifiek gebied waar de kaas gemaakt wordt en waar het vee moet verblijven.

Indeling kazen

Verschillende Franse kazenGrof gezegd kun je de Franse kazen in de volgende soorten indelen, waarbinnen dus heel veel kazen met verschillende smaken bestaan:

  • Geitenkaas
  • Schapenkaas
  • Blauwschimmelkaas
  • Gewassen-korst kaas
  • Halfharde kaas
  • Harde kazen
  • Smeltkaas
  • Witschimmelkaas
  • Verse (gewone) kaas

Wist je trouwens dat Roquefort schapenkaas is? Het is natuurlijk ook een blauwschimmelkaas, maar wordt dus van schapenmelk gemaakt.

2. …een stokbroodje met friet een sandwich américain heet.

Mitraillette, de Belgische variant van de Franse sandwich américain.
Mitraillette, de Belgische variant van de Franse sandwich américain.

In Frankrijk bestaan er talloze varianten op de sandwich américain, vaak per regio of streek verschillend. De basis is in principe een stuk stokbrood met vlees en/of friet met gesmolten geitenkaas. Vaak wordt het broodje gegrild. Maar, dit hoéf je niet per se te krijgen als je een sandwich américain bestelt, want dat verschilt per restaurant, café en regio.

Zo kun je in bijvoorbeeld Bretagne een stokbroodje gezond krijgen als je dit bestelt. In Noord-Frankrijk krijg je wel vaak de bovengenoemde variant met gehakt/hamburger en friet, in België een mitraillette geheten. In andere delen van Frankrijk krijg je bijvoorbeeld een stokbroodje met ham, met of zonder friet, gesmolten kaas en garnering zoals tomaat en ui. Het is eigenlijk een snack of vette hap, zoals wij een broodje kroket in Nederland eten.

Waar ik het tegenkwam

Jaren geleden bestelde ik in Zuid-Frankrijk een croque-madame, zonder me te realiseren wat ik geserveerd zou krijgen. Het was eigenlijk geen echte croque-madame, want dat is een tosti, vergelijkbaar met de tosti zoals wij die kennen. Het was een variant van de sandwich américain, waarbij ik frietjes op een gegrild stokbroodje kreeg met een gegrild eitje. De eerste keer voor mij dat ik frietjes op brood at en ik vond het erg lekker!

3. …het bekende croissantje uit Oostenrijk komt.

Twee croissantjesJe zou misschien denken dat de croissant uit Frankrijk komt. Toch is dat niet het geval! Er bestaan veel verschillende verhalen hoe en wanneer de croissant ontstaan is, maar daar waag ik me niet aan. Het is in elk geval duidelijk dat de croissant in Frankrijk door een Oostenrijker geïntroduceerd is. Op Wikipedia lees je er meer over. Een van oorsprong Oostenrijks broodje dus!

Meer over de Franse keuken zelf

Wil je meer weten? Lees op de pagina de Franse keuken meer over enkele kenmerkende kruiden en gerechten uit la douce France!
Deel deze pagina:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.