Dit recept voor een aardappelgratin duurt lang vanwege de baktijd in de oven, maar laat je er niet door afschrikken, want moeilijk is hij niet. En lekker was ‘ie ook!
Aardappelgratin met spekreepjes, prei en zoete puntpaprika
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 500-600 gram aardappelen
- 1 flinke prei
- 1 zoete puntpaprika
- 1 el Provençaalse kruiden
- 200 ml kookroom
- 80 ml bouillon
- Olie of bakspray om de ovenschaal in te vetten
- 1/2 el bak- of roomboter
- 50 gram oude geraspte kaas
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 teen knoflook
- 1 el fijngehakte rode basilicum
Bereidingswijze bloemkool uit de oven
Verhit de bak- of roomboter in een steelpannetje. Hak de knoflook fijn en voeg deze toe. Fruit een paar minuten en voeg de bouillon toe en de kookroom. Voeg de Provençaalse kruiden toe en breng aan de kook, roer af en toe goed door en haal van het vuur na een minuutje koken.
Zet intussen de spekjes op het vuur in een droge koekenpan. Pas op dat ze niet verbranden en bak ze knapperig. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil en was de aardappelen en snijd in schijfjes. Was en snijd de puntpaprika en de prei in reepjes.
Vet een ovenschaal in en meng de aardappelen, groentes, basilicum en gebakken spekjes door elkaar – zorg dat je alles goed verdeelt. Giet je sausje over de mix en bestrooi met de geraspte kaas. Zet afgedekt gedurende 40 minuten in de oven en haal de folie of deksel eraf en bak nog zo’n 30 tot 35 minuten door.
Haal uit de oven en laat minimaal 5 minuten afkoelen.
Kenmerken recept “aardappelgratin”
Omschrijving
- Soort recept: hoofdgerecht met vlees
- Keuken: internationaal
Bereidingstijd en voedingswaarde
- Voorbereidingstijd: 15 min
- Kooktijd: 1 uur en 30 minuten
- Totaal benodigde tijd: 1 uur en 40 minuten
- Voedingswaarde: ca. 670 kcal per persoon
Opmerkingen
Echt, geloof me; laat de gratin eerst minimaal 5 minuten, misschien zelfs wel 10 minuten afkoelen voor je gaat opscheppen. Als je dat niet doet, verbrand je gegarandeerd je tong… 🙂 Als je geen rode basilicum in huis hebt, kun je ook gewoon de groene gebruiken.