Zalmsoep uit Finland

Recept: Finse zalmsoep

In augustus en begin september zijn we in Finland geweest en heb ik voor het eerst zalmsoep gegeten. Binnenkort schrijf ik meer over eten en drinken in Finland in mijn blog, maar nu deel ik alvast een recept. Want de week nadat we weer thuis waren gekomen, heb ik het direct zelf geprobeerd te maken, wat erg lekker was! Makkelijker dan je misschien denkt, maar boordevol smaak dankzij de dille en vis.

Zalmsoep uit Finland, Lohikeitto

Voor 2 personen

Ingrediënten

Bereidingswijze zalmsoep

Snijd de huid van de zalm en snijd de zalm in blokjes. Was en snijd de prei en wortel in schijfjes. Hak de helft van de dille fijn. Pel en hak (of pers) de knoflook. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukjes van ongeveer 2x2cm. Houd het groene deel van de prei apart. Let op: goed wassen! Zet de aardappels in koud water om verkleuring te voorkomen.

Zet een pan met het water op het vuur en doe daar de huid van de zalm en het groene gedeelte van de prei in. Breng aan de kook en laat zo’n 10 minuten pruttelen.

Smelt in een soeppan de boter en doe er de knoflook bij. Fruit al roerend 1-2 minuten. Doe de prei erbij en bak al omscheppend een minuut of 5 op middelhoog vuur.

Zeef de bouillon af en giet het vocht bij de prei en knoflook in de pan. Doe de vissaus, wortel en de fijngehakte dille erbij en breng aan de kook. Kook 10 minuten door of zolang nodig is tot de aardappels gaar zijn. Draai het vuur laag en doe de zalm en room erbij en bestrooi met wat peper. Warm een paar minuten door, roer af en toe door en schep op. Verdeel de resterende dille over de borden.

Serveer de crackers of brood bij de soep voor de avondmaaltijd. Oorspronkelijk serveert men er roggebrood of crakers bij, alleen is het Finse roggebrood net wat anders dan wij gewend zijn. Je kunt er natuurlijk ook gewoon brood bij serveren, net wat je lekker vindt.Kenmerken recept “zalmsoep”

Omschrijving

 • Soort recept: hoofdgerecht met vis, voor- of lunchgerecht
 • Keuken: Fins
Een recept voor Lohikeitto, Finse zalmsoep. Deze soep met aardappel en zalm uit Finland is erg smaakvol dankzij de dille en vis – geniet van pure en eerlijke smaken.

Er bestaan allerlei varianten van, maar zorg er altijd voor dat dille, zalm, peper en aardappel in zit, om de beste smaakbalans te behouden.

Bereidingstijd en voedingswaarde

 • Voorbereidingstijd: 15 min
 • Kooktijd: 25 min
 • Totaal benodigde tijd: 40 min
 • Voedingswaarde: ca. 790 kcal per persoon, inclusief 2 crackers

Opmerkingen

Heb je visbouillon gemaakt, gebruik dat dan liever! Daar zit veel meer smaak aan en hoef je niet per se zalm op de huid te gebruiken en kun je eventueel dat stukje van het recept overslaan (zalmhuid en prei pruttelen in water).

Exclusief de crackers en boter zit je op ongeveer 690 calorieen voor dit gerecht, ook prima natuurlijk! Houd je niet zo van room, dan kun je dat ook weglaten en heb je een wat heldere soep. Zorg ervoor dat je vastkokende aardappelen gebruikt voor de zalmsoep, anders krijg je een wat kruimige, waterige massa.

Wil je het als lunch of voorgerecht eten? Pas dan de hoeveelheid aardappelen aan en gebruik wat minder water.Finse zalmsoep

Deel deze pagina:

3 reacties op “Recept: Finse zalmsoep

 1. Dag Marloes,

  Het recept voor je finse zalmsoep klinkt erg lekker, maar ….
  Je schrijft in het recept dat de aardappels 10 minuten moeten koken tot ze gaar zijn, maar niet wanneer je ze in de soeppan doet.
  Het is mij nog nooit gelukt om aardappels in 10 minuten gaar te krijgen.

  1. De aardappels doe je direct in de bouillon na het zeven. Breng aan de kook (met de aardappels erin dus) en laat als het kookt 10 minuten doorkoken of zolang nodig is. De aardappels in kleinere blokjes zorgt ervoor dat ze wat sneller garen, maar kook gewoon zolang nodig.

   Het staat er inderdaad niet duidelijk in!

  2. Je kan ook gekookte aardappelen bewaren als je over heb, b.v invriezen. Dan kan je die in de soep erbij doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.