Ovenschotel met aardappels, palmkool, pompoen, champignons, ham en creme fraiche

Recept: ovenschotel met aardappels, palmkool en crème fraîche

Boordevol groentes, deze ovenschotel met palmkool en pompoen. Let op dat het een flink bord met eten is. Wil je wat minder? Doe dan 250-300 gram aardappelen voor 2 personen.

Ovenschotel met aardappels, palmkool, pompoen, paprika, ham en crème fraîche

Voor 2 personen

Ingrediënten

Hoofdbestanddelen

Voor de saus

  • 1-2 el (room)boter
  • ca. 30g bloem
  • 200 ml bouillon
  • 120g creme fraiche
  • peper
Bereidingswijze

Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in grove stukken. Was de palmkool en hak in reepjes (indien nodig). Pel en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijst van de paprika en peper. Snijd de paprika in reepjes en hak de peper fijn. Schil en snijd de pompoen in blokjes.

Verhit olie in een wok of koekenpan en fruit de knoflook en peper. Roerbak vervolgens de paprika en palmkool een minuut of 6, besprenkel met citroensap, roer even door en haal uit de pan. Zet afgedekt apart zodat het nog wat door kan garen. Schil de aardappelen, was en snijd ze in schijfjes. Zet intussen een pan op het vuur met voldoende water en wat zout. Kook de aardappelen 10 minuten samen met de pompoenblokjes en giet af. Laat even uitstomen voor je de ovenschotel gaat samenstellen.

Zodra de palmkool gaar is, doe je nog wat olie in de pan waar de palmkool in gebakken heeft en bak je de champignons samen met de hamblokjes in zo’n 10 minuten gaar. Bereid intussen de bouillon als je een blokje gebruikt en verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.

Verhit de roomboter in een sauspan, smelt op middelhoog vuur en voeg de bloem toe. Roer tot er een gladde roux ontstaat. Giet de bouillon er beetje bij beetje bij en blijf roeren. Breng op smaak met wat peper. Haal het pannetje van het vuur en roer de crème fraîche erdoor.

Leg een laagje aardappelen en pompoen in de ovenschaal, doe er een laagje palmkool op, gevolgd door een laagje gebakken champignons en hamblokjes en eindigend met een laagje saus. Herhaal en bestrooi met geraspte oude kaas. Bak zo’n 35 minuten in de oven, of zolang nodig is tot de kaas bruin is en de saus borrelt.
Opmerkingen recept

Ben je niet zo gek op pompoen? Je zou ook wortel kunnen toevoegen in plaats van pompoen. Snijd in blokjes en kook deze dan 5 minuten mee met de aardappelen.

Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Ovenschotel met aardappels, palmkool, pompoen, paprika, ham en crème fraîche
Auteur
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.